ANASON
Anason (Anise)
Latince İsmi: Pimpinella anisum
Anason; kokusuyla ünlü, aromatik lezzetiyle bilinen bir
bitkidir. Tohumu yıldız şeklinde olduğundan ''baharatların yıldızı'' olarak
adlandırılır. İçki yapımında sıklıkla kullanıldığından anason kokusu olarak
bilinen bir tabir oluşmuştur. Çocukluğumun şarkısından ''anason kokarken
sofralar, yaşlandırıyor beni aynalar'' sözünü şimdi daha iyi anlıyorum 😀.
Anason içki dışında unlu mamüllerde de sıklıkla kullanılır ve aroma vermesi
için yemeklere de katılır.
İnsanlar tarafından yıllardır baharat ve çay olarak
kullanılan anasonun yağı da çok şifalı olmakla birlikte sakız, dondurma, sabun,
cilt kremi, diş macunu gibi çeşitli tüketim malzemelerinin üretiminde de
kullanılmaktadır.
Eski çağlarda bademcik iltihabı tedavisi ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırmış. C vitamini ve B grubu vitaminlerinin çoğunu içermesinin yanında başlıca minerallerden fosfor, magnezyum, sodyum, çinkoyu içeriğinde bulundurması nedeniyle günümüzde birçok sağlık sorunumuzun çözümünde yardımcı olabilmektedir.
Kullanım Amaçları:
·
Kusma, ishal gibi sindirim problemlerinde
sıklıkla kullanılmaktadır.
·
Öksürüğe iyi gelir.
·
Uykusuzluk problemi için kullanılır.
·
Kalp basıncını destekler.
·
Sinirleri yatıştırır, beyin ve omurilik
çalışmasını destekler.
·
Kan dolaşımını düzenler.
·
Solunumu kolaylaştırdığından astım ve nefes
darlığında etkilidir.
·
Bazı araştırmalar, anason tohumunun güçlü
antidepresan etkisi bulunduğunu ortaya koymuştur.
UYARI: Regl döneminde ve hamilelikte kullanılmamalıdır.
Karaciğer hastalığınız varsa ya da
kanser tedavisi görüyorsanız anason yağı kullanılmadan önce doktora
danışılmalıdır.
Günde 1 çay bardağından fazla
kullanıldığında mide bulantısı ve sersemlik yapabilmektedir.
Yağ cilde uygulanacaksa alerjik
reaksiyonlar görülmemesi için öncesinde bir taşıyıcı yağ ile inceltilmelidir.
Cildi hassas olanların yağını
kullanması önerilmez.
Anason yağı salt haliyle içilmez.
Bir fincan suya 4-5 damla damlatılıp seyreltilmesi sağlanır. Ardından
karıştırılıp içilir.
Kullanımı:
§
Sindirim problemleri için;
10 gr anasonu ve 10 gr papatyayı 1 bardak suyla
kaynatın. Her gün bir çay bardağı kadar içilebilir.
§
Hazımsızlık için;
5 gr. anasonu ve 5 gr. bademi karıştırıp dövün. Bir bardak suyun
içine ekleyerek için.
§
Mide bulantısı için;
1 bardak suya, 1 çorba kaşığı nane, 1 çorba kaşığı anason ve
yarım limon suyu eklenerek yemeklerden önce içilebilir.
§
İshal için;
5 gr anasonu ve 5 gr nar kabuğunu bir bardak suda kaynatın
ve yemeklerden önce bir çay bardağı için.
§
Uyku problemi için;
Uyumadan önce bir fincan suya birkaç damla anason yağı
ekleyerek için.
§
Anne sütü arttırıcı etkisi için;
20 gr susama, 500 gram bal ve 10 gr anason karıştırılır.
Macun haline getirilir ve günde üç çorba kaşığı yenir.
§
Ağız kokusu için;
250 gr bal, 5 gr çörekotu, 5 gr anason karıştırılır. Macun haline getirilen karışım her gün bir çorba kaşığı kadar tüketilir.
§
Strese iyi gelen, migreni
yatıştıran, regl düzensizliği için kullanılan ve birçok
faydası olan anason çayı için;
Bir bardak kaynamış suyun içine bir tatlı kaşığı anason
tohumu ilave edip 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı süzdükten
sonra, günde 2 ila 3 bardak tüketebilirsiniz. Tohumları havanda ezerseniz,
aroma salma işlemi hızlanacaktır.
Anasonun antidepresan etkisi üzerine yapılan çalışmalara ulaşmak için:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4930539/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26873392/
Emeğine sağlık her zamanki gibi mükemmel 🌸👏👏
YanıtlaSilAnasonun epeyce kullanım alanı varmış.
YanıtlaSilŞifalı olduğu bilinmeyen bir başka bitki daha 🏵
YanıtlaSilYine cok guzel olmus canimm❤
YanıtlaSilYine harika yazın için teşekkürler❤
YanıtlaSil