ANASON

Anason (Anise)

Latince İsmi: Pimpinella anisum

Anason; kokusuyla ünlü, aromatik lezzetiyle bilinen bir bitkidir. Tohumu yıldız şeklinde olduğundan ''baharatların yıldızı'' olarak adlandırılır. İçki yapımında sıklıkla kullanıldığından anason kokusu olarak bilinen bir tabir oluşmuştur. Çocukluğumun şarkısından ''anason kokarken sofralar, yaşlandırıyor beni aynalar'' sözünü şimdi daha iyi anlıyorum 😀. Anason içki dışında unlu mamüllerde de sıklıkla kullanılır ve aroma vermesi için yemeklere de katılır.

İnsanlar tarafından yıllardır baharat ve çay olarak kullanılan anasonun yağı da çok şifalı olmakla birlikte sakız, dondurma, sabun, cilt kremi, diş macunu gibi çeşitli tüketim malzemelerinin üretiminde de kullanılmaktadır. 

Eski çağlarda bademcik iltihabı tedavisi ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırmış. C vitamini ve B grubu vitaminlerinin çoğunu içermesinin yanında başlıca minerallerden fosfor, magnezyum, sodyum, çinkoyu içeriğinde bulundurması nedeniyle günümüzde birçok sağlık sorunumuzun çözümünde yardımcı olabilmektedir. 


Kullanım Amaçları:

·         Kusma, ishal gibi sindirim problemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

·         Öksürüğe iyi gelir.

·         Uykusuzluk problemi için kullanılır.

·         Kalp basıncını destekler.

·         Sinirleri yatıştırır, beyin ve omurilik çalışmasını destekler.

·         Kan dolaşımını düzenler.

·         Solunumu kolaylaştırdığından astım ve nefes darlığında etkilidir.

·         Bazı araştırmalar, anason tohumunun güçlü antidepresan etkisi bulunduğunu ortaya koymuştur.

UYARI: Regl döneminde ve hamilelikte kullanılmamalıdır.

Karaciğer hastalığınız varsa ya da kanser tedavisi görüyorsanız anason yağı kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır.

Günde 1 çay bardağından fazla kullanıldığında mide bulantısı ve sersemlik yapabilmektedir.

Yağ cilde uygulanacaksa alerjik reaksiyonlar görülmemesi için öncesinde bir taşıyıcı yağ ile inceltilmelidir.

Cildi hassas olanların yağını kullanması önerilmez.

Anason yağı salt haliyle içilmez. Bir fincan suya 4-5 damla damlatılıp seyreltilmesi sağlanır. Ardından karıştırılıp içilir.

Kullanımı:

§  Sindirim problemleri için;

10 gr anasonu ve 10 gr papatyayı 1 bardak suyla kaynatın. Her gün bir çay bardağı kadar içilebilir.

§  Hazımsızlık için;

5 gr. anasonu ve 5 gr. bademi karıştırıp dövün. Bir bardak suyun içine ekleyerek için.

§  Mide bulantısı için;

1 bardak suya, 1 çorba kaşığı nane, 1 çorba kaşığı anason ve yarım limon suyu eklenerek yemeklerden önce içilebilir.

§  İshal için;

5 gr anasonu ve 5 gr nar kabuğunu bir bardak suda kaynatın ve yemeklerden önce bir çay bardağı için.

§  Uyku problemi için;

Uyumadan önce bir fincan suya birkaç damla anason yağı ekleyerek için.

§  Anne sütü arttırıcı etkisi için;

20 gr susama, 500 gram bal ve 10 gr anason karıştırılır. Macun haline getirilir ve günde üç çorba kaşığı yenir.

§  Ağız kokusu için;

250 gr bal, 5 gr çörekotu, 5 gr anason karıştırılır. Macun haline getirilen karışım her gün bir çorba kaşığı kadar tüketilir.

§  Strese iyi gelen, migreni yatıştıran, regl düzensizliği için kullanılan ve birçok faydası olan anason çayı için;

Bir bardak kaynamış suyun içine bir tatlı kaşığı anason tohumu ilave edip 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra, günde 2 ila 3 bardak tüketebilirsiniz. Tohumları havanda ezerseniz, aroma salma işlemi hızlanacaktır.

Anasonun antidepresan etkisi üzerine yapılan çalışmalara ulaşmak için:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4930539/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26873392/



Yorumlar

  1. Emeğine sağlık her zamanki gibi mükemmel 🌸👏👏

    YanıtlaSil
  2. Anasonun epeyce kullanım alanı varmış.

    YanıtlaSil
  3. Şifalı olduğu bilinmeyen bir başka bitki daha 🏵

    YanıtlaSil
  4. Yine cok guzel olmus canimm❤

    YanıtlaSil
  5. Yine harika yazın için teşekkürler❤

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar