"SPİRULİNA" NAMI DİĞER ASTRONOT BESİNİ

 Spirulina(Cynobacteria, Tatlı Su Yosunu)


Latincesi:
Spirulina platensis, Arthrospira platensis

Yine bir yosunla karşınızdayım çünkü bir önceki yazımda da anlattığım gibi yosunlar tek hücreli yeşil alg dediğimiz canlılardan meydana gelen inanılmaz yapılar. Ve şu sıralar Mars'a ulaşan araçlarıyla ve gelen Mars fotoğraflarıyla tekrar popülerleşmiş NASA bile alglerin astronotlar için harika bir seçenek olacağına karar vermiş. 1990'lı yılların başında uzun süreli uzay araştırmaları için astronotların uzayda yetiştirebileceği tam teşekküllü bir besin arayışında olan NASA , Spirulina için kültür çalışmaları başlatmış ve Spirulina astronotlara tablet halinde sunulan bir besin haline gelmiş.



Tabi ki bu aşamaya gelene kadar Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Spirilunayı bir çok teste ve klinik deneye tabii tutmuş. Güvenli olduğu bu iki küresel örgüt tarafından tasdiklenmiş ve besleyici içeriği de sayesinde bir anda popülerleşmiş. Tıpkı Klorella gibi Alg yosunu olan Spirulina da %70 oranında protein , B12 ve diğer mineralleri içerir. 




Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki açlık ve yetersiz beslenme sorunlarının çözülmesinde kullanılması gerektiği Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (UNESCOSOC) tarafından kabul edilmiştir. 
Yapılan araştırmalarda kolestrol ve tansiyon düşürücü , immün sistemi ve kan yapıcı sistemi düzenleyici , kanserden koruyucu ve yara iyi edici özellikleri gösterilmiştir. Ayrıca besinsel ögeleri ve içeriği sayesinde obezitede kilo kontrolünü sağlamak amacıyla , iltihaplı hastalıklarda , viral ve bakteriyel hastalıklarda ateş düşürücü olarak kullanılır.



Tıpkı Korella gibi Spirulina da  deriye uygulandığında kollajen sentezini arttrdığından yaşlanmayı ,akneyi engeller ,saç derisine uygulandığında kelliği azaltır ve saç yapımını uyarır. Birbirlerine bu kadar benzeyen iki yosun türü olan Spirulina ile Klorella arasındaki fark ise biri isminden de anlaşılacağı üzere spiral şeklinde bir yosun diğeri ise elips şeklidedir. Spirulina, Klorelladan binlerce yıl daha eski ve daha yoğundur. Spirulina 20 saat içinde 4 katı büyüklüğe ulaşabilecek kadar hızlı büyür çünkü kendisini hızla yenilemesini ve hücrelerin hasar görmemesini sağlayacak faktörleri kendiliğinden üretir.


 

Gördüğünüz gibi sıradan bitkilerin aksine yosunlar neredeyse her rahatsızlığı tedavi edebiliyorlar ve çok azı bile vücudumuz için gerekli besin öğelerini karşılamamıza yetiyor da artıyor bile. Durum böyle olunca uzay koşullarında astronotlar için umut olan alg yosunlarının Mars serüvenimizde de kilit bir rol oynayacağını düşünmekten alamıyorum kendimi.🌑🚀🌠


Uyarı: Her ne kadar kullanımı güvenli bulunsa da tamamen sağlıklı bir insan değilseniz kullanmadan önce kesinlikle bir eczacıya ve ya doktora danışmalısınız.




Kullanılış Şekli:
  • Toz, tablet ve ya kapsül halinde dahilen kullanılır.
  • Cilt maskesi ve ya sabun halinde haricen kullanılır.
  • Kırışıklık giderici merhemleri ve kremleri bulunur.
  • Saç dökülmesini önleyen şampuanlarda kullanılır.


Doz:

İnsan sağlığı için FDA tarafından önerilen günlük doz 3-10 g .
Yetersiz beslenmede günlük doz; 5-10g.
Gıda takviyesi olarak 3-6 tablet/kapsül ,günde toplam 0,25-5 g
Sindirim problemleri yoksa yemekten önce bol su ile alınması önerilir.


Araştırma linki:

Yorumlar

  1. Şu yosunlarında bir hikmet var. Japonlar boşuna tüketmiyor. Bir de deniz anasının gençleştirme özelliği olduğunu okumuştum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ,omurgasızlarda bizde olmayan bir çok yetenek var genetik mühendisliğiyle insan yararına kullanılması için çalışmalar sürüyor.

      Sil
  2. Çok güzel bir çalışma daha👏👏👏👍👍ellerinize emeğinize sağlık.Çok etkileyiciydi

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık.Araştırmalarınız etkileyici👏👏👏

    YanıtlaSil
  4. Bilim ne kadar ilerlerse ilerlesin doğa tüm ihtişamı ve sıırlarıyla hala keşfedilmeyi bekliyor.Muhtrşemmm👍👍👏👏👏🤩🤩

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar