Mitomani (Yalan Söyleme) Hastalığı

 

Çocukluktan beri yalan söylemenin doğru olmadığı öğretilse de araştırmalar normal insanların günde en az 1-2 kez yalan söylediğini göstermektedir. Patolojik olarak yalan söyleme alışkanlığına mitomani ve bu hastalığa sahip kişilere mitoman adı verilir.

 Mitomani, psödoloji fantastika veya patolojik yalan söyleme alışkanlığı; kişilerin herhangi bir sosyal çıkar veya kazancı olmaksızın, kronik olarak yalan söyleme davranışı göstermesi ya da yalan söyleme isteği duymasıdır. Hastalar yalan söylediğinin farkında değildir. Sürekli olarak yalan söylerler ve genel olarak bu yalanları unutmazlar. Hatta bazı hastaların kendi ismini söylerken bile yalan söylediği görülmüştür. Genel olarak dolandırıcılık yapan kişilere mitomani hastalığı bulunur. Yalan söyledikten sonra herhangi bir utanç veya suçluluk duygusu hissetmezler. 

Yalan söylemek bir alışkanlık haline gelince bir süre sonra kontrol kaybedilir ve hastalar bile söyledikleri yalanlara inanmaya başlar. Bu durumun hastalık derecesine geldiğinin farkına varamadıklarından tedavi olmaya hiçbir şekilde ihtiyaç duymazlar. Fakat mitomanlar ilerleyen dönemlerde intihar girişimde bulunabildiklerinden çevrenin tedaviye ikna etmesi oldukça önemlidir. 

Hastalık günümüzde en çok gençlerde görülmektedir. Bunun en büyük nedeni topluma kendini ispatlama ihtiyacıdır. Günümüzde toplum baskısı, aşırı stres ve kaygıyı derinden yaşayan gençler; toplumda yer edinmek ve çevresi tarafından sevilmek için yalanlara başvurabilirler. Hastalık tedavi edilmezse mitomanlar kendisinin de inandığı yalanlar dolu, sahte bir hayat yaşamaya başlar. Bu hayatın yalandan ibaret olduğunu fark ettiklerinde yalanlarının ortaya çıkma korkusu başlar ve sürekli düşünmeye başlarlar. Bunun sonucunda da obsesif kompülsif bozukluk hastalığı kaçınılmaz olur. 

Mitomani hastalığına yakalanan kişilerin ilk olarak psikologlara görünmesi gerekir. Sonrasında psikoterapi yöntemiyle tedaviye başlanır ve uygun ilaç kullanımıyla eşzamanlı yürütülür.

''Çünkü inanırım...''😁

Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar