En Sevdiğimiz Abur Cuburların Gizli Sırrı "Fruktoz- Fruktoz Şurupları"

 Markette elimize aldığımız her tür yiyecek- içeceği ters çevirdiğimizde içindekiler kısmında ilk gördüğümüz şey "fruktoz şurubu/ mısır şurubu" yazısıdır. Tadını sevdiğimiz  neredeyse her şeyde fruktoz şurupları kullanıldığından günlük hayatta ister istemez tükettiğimiz bir tatlandırıcı bu sebeple biraz fruktozu tanımakta yarar var. 

Fruktoz aslında basit formda bir  meyve şekeridir. Hatta  sofra şekeri yarı fruktoz yarı glikozdan oluşmuş bir şekerdir. (Glikoz da şekerin başka bir basit formu ve bizim vücudumuzun enerji üretmek için esas kullandığı form.) Ancak fruktoz vücudumuzun enerji üretmek için kullandığı şekle sahip olmadığından vücutta önce karaciğerimize gider ve glikoza dönüştürülür. Bu yüzden tahmin edersiniz ki yüksek miktarda fruktoz tüketirsek karaciğerimize çok yüklenmiş oluruz çünkü bütün fruktozları sindirilebilsinler diye  glikoza dönüştürmek zorunda kalır.

 Eğer tembel bir karaciğere sahipseniz fruktozların hepsi glikoza dönüştürmekle uğraşmayıp bir kısmını yağa dönüştürecektir. Yağa dönüşen fruktozlar da organlarınızın etrafında birikip karaciğer, kalp gibi hayati organlarınızın yağlanmasına sebep olacaktır. Hatta biraz daha şanssızsanız  fruktoz intoleransı olan azınlıkta olabilirsiniz : kendileri kısaca fruktozu hiç sindiremeyenler.

Günümüzün endüstriyel dünyasında hamburgerler, bazı paket kuruyemişler, sağlıklı sanılan granolalar, krakerler, bazı baharatalar ve doğal olarak hazır tatlı ve abur cuburların tamamında yüksek fruktozlu mısır şurupları kullanılıyor. Neden bunu yapıyorlar derseniz; fruktoz, glikozdan %70 daha tatlıdır. Aynı tatlılığı yakalamak için kilolarca glikoz şurubu yerine bir miktar fruktoz şurubu kullanmak daha hesaplı olduğundan sıkça tercih edilen bir tatlandırıcı. Ama tabi sağlık için tehlikeleri pek düşünülmemiş gibi.



 Yüksek miktarda fruktoz tüketimi;

  1. Kandaki kötü kolesterol seviyesini arttrık organların yağlanmasına sebep olabilir.
  2. Kandaki ürik asidi arttırıp "gut hastalığı"na davetiye çıkarabilir.
  3. İnsülin direncine, dolayısıyla diyabete sebep olabilir.
  4. Glukoz kadar doyurucu olmadığında aşırı yemeyle sonuçlanabilir.
  5. Vücuttaki yağ düzenini bozabilir.
Bu etkiler yalnızca yüksek miktarda fruktoz tüketildiğinde geçerli etkiler , eğer sağlıklı besleniyorsanız arada bir kaçamak yapmanızda zarar yok. Yazının başında fruktoz meyve şekeridir demiştik. Fruktozu kanda  zehirli seviyelere çıkaracak  miktarda tüketebilmek için çok çok yüksek miktarda meyve yemeniz gerekir. Meyveler sulu fruktoz kaynakları olmak dışında birçok sağlıklı lif ve vitamin barındırırlar. Üstelik kan şekerini az yükseltirler bu sebeple tip 2 diyabete sahip insanlar için güvenli tatlılardır.  

Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar