İLAÇ DEĞİL ZEHİR!

Günümüzde internet üzerinden ilaç satışı hızla artmakta; yasaya aykırı olarak eczane dışında, internet sitesi veya sosyal medya üzerinden sahte ilaç pazarı gittikçe büyümektedir. Hepimizin sağlığımızı desteklemek ve korumak adına kullandığımız ilaçların laboratuvar koşulları dışında saklanması ve depolanması bize ciddi zararlar verir.
İnternette satışa sunulan ilaçlara bakıldığında renk, şekil, görüntü, ağırlık olarak birebir kopyalansa da içerisine katılan maddeler bizi ölüme kadar sürükleyebilir. Eczane dışında herhangi bir yerden temin edilen 10 ilacın 8 tanesinin sahte olması büyük bir sorundur.
Maalesef bu ilaçlar steril olmayan şartlarda elde ediliyor ve içerisinden kimi zaman böcek ilacı, fare zehri, arsenik ve antifriz çıkabiliyor. Tahmin edersiniz ki bu maddelerin hiçbiri insanın tüketimine uygun değil. 
Artık internet üzerinden satış sınırlarını aşmıştır ve 2. el eşyaların satışının yapıldığı internet sitelerinde bile ilaç satışı yapılmaya başlanmıştır. Başkası tarafından kullanılmış bir ilacın güvenliliğinden bahsedilemez. 
İnternetten satılan vitamin ve kozmetik ilaçlarının da ciddi sakıncaları bulunmakta. Yan etkilerinde en çok böbrek yetmezliği ve ölüme kadar giden hastalıklar gözlemlendi.
Hepimiz internette ünlüler tarafından bile reklamı yapılan, çok etkili olduğu iddia edilen zayıflama ürünlerine denk gelmişizdir. Hatta çoğu doğal olduğu iddiasıyla gündeme gelir. Genellikle bitkisel zayıflama etkili ürünler Sağlık Bakanlığı değil Tarım Bakanlığı onaylıdır. Genelde bu ürünlerin içeriğinde hangi bitkilere yer verildiği belirtilmez, belirtildiği durumlarda ise miktarından bahsedilmez. Fakat bilmemiz gereken bir gerçek var ki bitkiler de dozuna bağlı olarak zehirli duruma gelebilir. Ürünlerde yer aldığı belirtildiği bitkilere bakıldığında laksatif, diüretik, terlemeyi arttırıcı, sindirim sistemi uyarıcı ve gaz giderici etkileri olduğu görülmüştür. Yani uzun süreli kullanımında su kaybına bağlı olarak toksisite gelişimi sonucu kalp ve kas bozukluklarına yol açar.

İnternette çok yaygın olarak satışı yapılan bir zayıflama çayı incelendiğinde içeriğinde sibutramin olduğu belirlenmiştir. Sibutramin ani kalp durmasına yol açmaktadır ve bir sağlık çalışanının kontrolünde olmadığı sürece kullanımı oldukça tehlikelidir. Bu ilaçlar dopamin, seratonin ve nöradrenalin gibi bazı hormonların geri emilimini bloke ederek iştah merkezini baskılar. Bu durumsa kalp krizini tetikler ve intihara yol açar. 

Sadece internetten değil eczane dışında hiçbir yerden ilaç temin edilmemelidir. İnsanların sağlığını doğrudan ilgilendiren ve geliştirilmesinden satılmasına kadar doktor ve eczacıların yer aldığı ilaçların adeta bir piyasa malı gibi satışı yapılmamalıdır. Marketlerde, online alışveriş sitelerinde satılan ilaçların, eczanedeki ilaçlardan daha ucuz olmasının sebebi eczacının herhangi bir kar gütmesi değil, eczanedeki ilaçların doğru koşullarda üretilmesi, depolanması ve satışa sunulmasıdır. Unutmayın ki eczane güvendir.
Eczane dışında herhangi bir platformdan satış yapıldığını gördüğümüz taktirde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna gerekli bilgilerle birlikte bildirmeliyiz.




Yorumlar

  1. Çok önemli ve insanların bilinçlendirilmesi gereken bir konu👏👏 eline emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Son zamanlarda cok fazla artis olan bu sıkıntiya dikkat cekmeniz cok takdire şayan 👏👏

    YanıtlaSil
  3. Güzellik zayıflama ve sağlıkla ilgili yapilan reklamların hepsi yalan.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar