IHLAMUR
Ihlamur (Linden)
Latince İsmi: Tilia
Ağustos ayları arasında sarıya yakın beyaz renkte olan çiçekleri ve yaprakları, sonbahar mevsiminde olgunlaşır ve mevsim sonuna doğru toplanır. Toplanan yaprak ve çiçeklerin kurutulmasıyla elde edilen ürün, içeriğinde bulunan uçucu yağlar nedeniyle hoş kokuya sahiptir.
UYARI:Ihlamur çayı, medikal bir ilaç değildir. Dolayısıyla hastalıkların tedavisi amacıyla tek başına kullanılamaz. Pek çok farklı sağlık sorununun tedavisinde destek amaçlı olarak kullanılabilir.Fazlası iç organlara ve beyne zarar
verir.
Ihlamur demlendikten sonra sadece 1
kere içilmelidir. Tekrar tekrar aynı bitkinin demlenmesi sakıncalıdır.
Gece geç saatte tüketimi uykusuzluğa
neden olabilir.
Kullanım Amacı: Nefes yolları hastalıkları, migren, öksürük
ve astım tedavisinde kullanılır. Kabızlık ve barsak spazmı giderir. Saç dökülmesini
önler. Kanı temizler. Sakinleştirir.
Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanmalıdır?:
Çaydanlık demliğinde, cezvede ya da french press içinde hazırlanabilir. Ihlamur çayı hazırlanırken kesinlikle direkt olarak su ile birlikte kaynatılmamalı, bunun yerine siyah çay gibi kaynamış su, ıhlamurun üzerine dökülerek hazırlanmalıdır. Bu ürünlerin içine bir tutam kurutulmuş ıhlamur konulduktan sonra üzerine kaynamış su ilave edilir. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Ihlamur çiçeğinin sarı-beyaz rengini suya bırakması onun, çay olarak tüketime hazır olduğunun göstergesidir. Çay bardağına ya da kupaya süzgeç yardımıyla dökülerek servise hazır hale getirilir. Grip gibi rahatsızlıkların tedavisinin desteklenmesi amacıyla tüketilecekse servise hazır halde olan ıhlamura bal ve limon suyu ilave edilebilir. Bu şekilde tüketildiğinde ıhlamur çayı, kişinin boğazlarının yumuşamasına yardımcı olabilir. Klasik ıhlamurun yanı sıra marketlerde satılan demlik çay formlarında ürünler de tüketilebilir. Bu ürün, bardağa koyulduktan sonra üzerine kaynamış su ilave edilerek hazır hale getirilir. Ihlamur çay, kişinin kendi zevkine göre farklı şekillerde de hazırlanabilir. Ihlamur çayına farklı bir lezzet katmak isteyenler, demleme işlemini elma, ayva, limon ve kabuk tarçın gibi ürünlerle birlikte yapabilir. Ayrıca karanfil, de ıhlamur çayının hazırlanışı sırasında kullanılabilir.
Kabuğundan yapılan merhem iltihapları kurutur.
Ihlamur çayı gargarası ağızdaki yaraları iyileştirir.
Güzellik için;
2-3 tatlı kaşığı kurumuş çiçek ve yaprak ıhlamurun
üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Pelte kıvamına gelinceye kadar
kaynatmaya devam edilir. Kaynamış ve bekletilmiş sıvı cilde sürülür.
Cok guzell olmus canim❤👏
YanıtlaSilTadini cok sevdigim ihlamurun bu kadar ilginc hikayesi oldugunu bilmiyordum.emegine saglik yine cok guzel olmus 👏👏🌸🌸
YanıtlaSilIhlamur kaynadıkça durdukça güzel olur lafının ne kadar yanlış olduğunu öğrenmiş olduk .Hikayesi de şifası da çok iyimiş 😆
YanıtlaSilBu hikayeler beni benden alıyor. Emeğine sağlık ♥️
YanıtlaSil(Ayva yaprağı ile hazırlanmış ıhlamur çayı ısrarla önerilir.😂)
Doğru bildiğimiz yanlışı öğrendik. Bir kere demlemek yeterliymis.
YanıtlaSilIhlamura bayılırım. Hikayesi çok etkileyiciydi.Harika olmuş çok teşekkür ederiz emeğinize sağlık👏👏👏👏👍👍👍
YanıtlaSilVe yine muhteşem bir yazı 😍
YanıtlaSil