IHLAMUR

Ihlamur (Linden)

Latince İsmi: Tilia

Kokusuyla yaz akşamlarımıza güzellik katan, heybetli görüntüleriyle yıllardır bahçelerimizde yer alan ıhlamur ağaçları, Orta Avrupa tarihinde ‘mahkeme ağacı’ olarak bilinmekteymiş. Bu ağaç genelde tek başına köy meydanlarına dikilirmiş, heybetli gölgesinde köy mahkemeleri kurularak yerel duruşmalar görülürmüş. Ve bugün bile, Avrupa’da bazı halklar hala ıhlamur ağacını kutsal kabul etmektedir. Verdiği şifa, sunduğu güzellikler, yaydığı mis gibi kokusu düşünülünce bu kadar değerli görülmesine hak vermek gerekir…

Ihlamur ağacının mitolojide de çok derin bir hikayesi vardır. Efsaneye göre soğuk kış gününde köylü kılığına giren iki tanrı, Zeus ve oğlu Hemres, kasabadaki bütün evlerin kapılarını çalmış fakat açılan tek kapı bir kulübede yaşayan yaşlı çiftin kapısı olmuş. Zeus konukseverlik göstermeyen herkesi ve kasabayı yok etmeye karar vermiş ve yaşlı çifte bir dilek hakkı sunmuş. Birbirlerini çok seven çift ise dünyadan birlikte ayrılmak istediklerini söylemiş. Ölüm vakti geldiğinde birbirini çok seven bu yaşlı karı koca, iç içe geçen iki farklı ağaca dönüşmüş. Derler ki; onlar artık aynı gövdede birleşen çınar ve ıhlamur ağacı olmuş.



Ihlamurların 30 üstünde türü bulunmaktadır ve 1000 yaşına kadar yaşayabildikleri görülmüştür. Ülkemizdeki ıhlamur ağaçlarının çoğunluğu 100 yıl yaşasa bile 500 yaşını geçmiş ıhlamur ağaçları da vardır. Keşke bu ağaçların dili olsa da yaşadıkları bu uzun yılları bize anlatabilseler.

Ağustos ayları arasında sarıya yakın beyaz renkte olan çiçekleri ve yaprakları, sonbahar mevsiminde olgunlaşır ve mevsim sonuna doğru toplanır. Toplanan yaprak ve çiçeklerin kurutulmasıyla elde edilen ürün, içeriğinde bulunan uçucu yağlar nedeniyle hoş kokuya sahiptir. 

UYARI:Ihlamur çayı, medikal bir ilaç değildir. Dolayısıyla hastalıkların tedavisi amacıyla tek başına kullanılamaz. Pek çok farklı sağlık sorununun tedavisinde destek amaçlı olarak kullanılabilir.

Fazlası iç organlara ve beyne zarar verir.

Ihlamur demlendikten sonra sadece 1 kere içilmelidir. Tekrar tekrar aynı bitkinin demlenmesi sakıncalıdır.

Gece geç saatte tüketimi uykusuzluğa neden olabilir.

Kullanım Amacı: Nefes yolları hastalıkları, migren, öksürük ve astım tedavisinde kullanılır. Kabızlık ve barsak spazmı giderir. Saç dökülmesini önler. Kanı temizler. Sakinleştirir. 


Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanmalıdır?:

Çaydanlık demliğinde, cezvede ya da french press içinde hazırlanabilir. Ihlamur çayı hazırlanırken kesinlikle direkt olarak su ile birlikte kaynatılmamalı, bunun yerine siyah çay gibi kaynamış su, ıhlamurun üzerine dökülerek hazırlanmalıdır. Bu ürünlerin içine bir tutam kurutulmuş ıhlamur konulduktan sonra üzerine kaynamış su ilave edilir. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Ihlamur çiçeğinin sarı-beyaz rengini suya bırakması onun, çay olarak tüketime hazır olduğunun göstergesidir. Çay bardağına ya da kupaya süzgeç yardımıyla dökülerek servise hazır hale getirilir. 

Grip gibi rahatsızlıkların tedavisinin desteklenmesi amacıyla tüketilecekse servise hazır halde olan ıhlamura bal ve limon suyu ilave edilebilir. Bu şekilde tüketildiğinde ıhlamur çayı, kişinin boğazlarının yumuşamasına yardımcı olabilir. Klasik ıhlamurun yanı sıra marketlerde satılan demlik çay formlarında ürünler de tüketilebilir. Bu ürün, bardağa koyulduktan sonra üzerine kaynamış su ilave edilerek hazır hale getirilir. Ihlamur çay, kişinin kendi zevkine göre farklı şekillerde de hazırlanabilir. Ihlamur çayına farklı bir lezzet katmak isteyenler, demleme işlemini elma, ayva, limon ve kabuk tarçın gibi ürünlerle birlikte yapabilir. Ayrıca karanfil, de ıhlamur çayının hazırlanışı sırasında kullanılabilir. 

Kabuğundan yapılan merhem iltihapları kurutur.

Ihlamur çayı gargarası ağızdaki yaraları iyileştirir.

Güzellik için;

 2-3 tatlı kaşığı kurumuş çiçek ve yaprak ıhlamurun üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Pelte kıvamına gelinceye kadar kaynatmaya devam edilir. Kaynamış ve bekletilmiş sıvı cilde sürülür.








Yorumlar

  1. Cok guzell olmus canim❤👏

    YanıtlaSil
  2. Tadini cok sevdigim ihlamurun bu kadar ilginc hikayesi oldugunu bilmiyordum.emegine saglik yine cok guzel olmus 👏👏🌸🌸

    YanıtlaSil
  3. Ihlamur kaynadıkça durdukça güzel olur lafının ne kadar yanlış olduğunu öğrenmiş olduk .Hikayesi de şifası da çok iyimiş 😆

    YanıtlaSil
  4. Bu hikayeler beni benden alıyor. Emeğine sağlık ♥️

    (Ayva yaprağı ile hazırlanmış ıhlamur çayı ısrarla önerilir.😂)

    YanıtlaSil
  5. Doğru bildiğimiz yanlışı öğrendik. Bir kere demlemek yeterliymis.

    YanıtlaSil
  6. Ihlamura bayılırım. Hikayesi çok etkileyiciydi.Harika olmuş çok teşekkür ederiz emeğinize sağlık👏👏👏👏👍👍👍

    YanıtlaSil
  7. Ve yine muhteşem bir yazı 😍

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar