İkizler

 

Aynı gebelikten doğan çocuklara 'ikiz' denir ve ikizler dünya popülasyonunun yüzde ikisini oluşturur. Bu oran büyük olsa da gündelik hayatta da bilim dünyasında oldukça ilgi çekmişlerdir ve bu durum hala devam etmektedir. Özellikle tek yumurta ikizlerin birbirilerine bu kadar benzemeleri ve aralarındaki yakın bağ bilim insanları için dikkat çekicidir. Bu yüzden de ikizler hakkında birçok mitolojik hikayeler, korku hikayeleri ve hepimizin dengesizliğiyle bildiği bir burç bulunmaktadır.

Tek yumurta ikizleri tek bir yumurtanın tek bir spermle döllenmesiyle oluşur ve aynı DNA'yı paylaşırlar fakat genleri yüzde yüz aynı değildir. Okuyucularımız arasında ikize sahip olan biri varsa (ben de onlardan biriyim 😄) duymaktan ve cevaplamaktan sıkıldığımız bazı sorular olduğu konusunda bana katılacaktır. Bunlardan en sık duyulanı ''Birbirinizin zihnini okuyabiliyor musunuz?'' sorusu bence. Öncelikle ikizlerin arasında kesinlikle herhangi diğer iki insanın arasındakinden çok daha güçlü bir bağ bulunuyor olsa da araştırmacılar ikizlerin birbiriyle telepati kurma yeteneğine sahip olduğunu ve zihin okuma mitini kanıtlamayı başaramadılar. Ancak bazı psikologlar ikizlerin özellikle çocukken dil olmadan iletişim kurabildikleri anlamına gelen bir yakınlığın olduğunu söylüyor. Ben tek yumurta ikizine sahip biri olarak bu konu hakkında kesinlikle kimsenin anlayamayacağı sihirli bir bağ olduğunu düşünüyorum. İkizler birbirinin ne hissettiğini sormadan ve konuşmadan hissedebilirler.

İkinci bir sorumuz ise ikizlerin birbirinin acısını hissedip hissedemediği. Yıllardır yapılan deneyler cevabın hayır olduğunu gösteriyor. Fakat ikizinin acısını hissettiğini söyleyen insanlar da bulunuyor ve bu durum ikizlerin arasındaki yoğun empati sebebiyle bu yakınlık sonucu acının hissedilebileceği ile açıklanıyor. 

Açıklık getirmemiz gereken başka bir konu ikizlerin parmak izlerinin farklı olduğu. Bunun sebebi parmak izlerinin fiziksel görünüm gibi büyük ölçüde çevresel etkenler tarafından şekillenmesidir. Fetüs gelişirken, parmak izini oluşturan halkalar ve kıvrımlar rahim içindeki basınç ve amniyon sıvısı ile temas gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Bir insanın parmaklarındaki, avuçlarındaki ve ayaklarındaki desenler hamileliğin beşinci ayının sonunda tamamen oluşmuş olur ve herhangi bir sakatlanma veya cilt hastalığına yakalanmadığı sürece yaşamı boyunca aynı kalır. 

Bizler ikizliğin genetik olarak aktarıldığını düşünsek de bu sadece çift yumurta ikizlerinde geçerlidir. Tek yumurta ikizleri için herhangi bir genetik yatkınlık keşfedilmemiştir.

Lütfen etrafınızdaki ikizlere birer yaratıkmış gibi davranmayın, onların da farklı bireyler olduğunun farkına vararak onları karşılaştırmayın ve kötü şakalar yapmayı bırakın💘💘

Yorumlar

  1. Emegine saglikk 🌸🌸 ama dunyanin en guzel ikizlerinin fotografini koymamissin :(

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar