AYVA
Ayva (Quince)
Latince İsmi: Cydonia oblongaİçinde bulunduğumuz kış mevsimi ayvanın mevsimidir. Ayva posa bakımından zengin olması ve insan vücudunun posayı sindirememesi sebebiyle diyet listelerinde çokça yer alır. İçeriğindeki C vitamini ve diğer enzimler sayesinde vücut direncini yüksek tutar. Osmanlı mutfağında özellikle kuzu ve dana yahnilerinde sıklıkla kullanılan bu meyve zamanında ‘’Altın Elma’’ olarak nitelendirilmiştir.
UYARI: Fazla yenmesi halinde ishal yapıcı özelliği ortaya çıkabilir.
Hipertansiyon hastaları için önerilmemektedir.
Çiğ olarak tüketimi çoğu zaman önerilmez.
Komposto, reçel, tatlı olarak tüketilmesi daha faydalıdır.
Güneş görmeyen, nemli olmayan, ne soğuk ne sıcak olmayan bir ortamda tutulması taze ayva için ideal saklama koşuludur.
Kullanım Amaçları:
Ayva Meyvesi
- Kalbe kuvvet verir.
- Kalpteki sıkıntıları giderir.
- Ağız kokularını yok eder.
- Kabızlığı giderir.
- Harareti keser.
- Mideye kuvvet verir.
·
Eğer boğaz iltihabınız varsa;
Kurutulmuş ayva suda bekletilir. Oluşan şurup ile gargara
yapılır.
·
Kalbe kuvvet vermesi
ve zihni berraklaştırması amacıyla;
Yemeklerden sonra olmak suretiyle,
çiçekleri bal ile karıştırılarak macun yapılır ve öyle tüketilir.
·
Bebekli annelerin
sütten meydana gelen şikayetlerinde;
Bal ile pişirilerek elde edilen lapa tüketilmelidir.
· Zatürreniz veya kan tüküren hastalıklarınız varsa;
Ayva suyu iyi gelecektir.
Ayva Yaprağı
- İshali keser.
- Basuru tedavi eder.
·
Eğer
basurunuz varsa;
Kaynatılan
suyu içilir. Çaya katılır. Basura sürülürse, kanı keser.
·
Eğer
ishaliniz varsa;
Bir çorba
kaşığı kurutulmuş ayva yaprakları ve yarım litre kaynar suyla çay hazırlanır.
Sıcakken 30 dakika dinlendirilir. Daha sonra içilir. Bu çayın sakinleştirici özelliği de vardır.
Ayva Çekirdeği
- Göğüs tıkanıklığında,
- Öksürük tedavisinde,
- Egzema tedavisinde,
- Deri çatlaklarını gidermede kullanılır.
·
Eğer
göğüs tıkanıklığınız veya öksürüğünüz varsa;
Ayva
çekirdeği su veya sütle kaynatılır. Hem içerden hem de dışardan lapa şeklinde
yumuşatıcı olarak kullanılır.
·
Eğer
mesane enfeksiyonlarınız varsa;
1 bardak
suya, 10 gram ezilmiş ayva çekirdeği eklenerek tüketilir.
·
Eğer
çatlaklarınız varsa;
İki ayvanın
çekirdeklerini ayırın ve bir su bardağı doğal gül suyu ile karıştırın. 24 saat
oda sıcaklığında bekletin. Kıvamlı bir jöle haline geldikten sonra çekirdekleri
bu jöleden ayırın ve buzluğa koyun. Bu karışımı cildinize sürün.
·
Gözenek
sıkılaştırmak için;
Toz haline
getirdiğiniz 1 yemek kaşığı ayva çekirdeğini, yarım tatlı kaşığı limon suyu ve
1 yemek kaşığı yağsız yoğurt ile karıştırın ve yüzünüze sürün 20 dakika sonra
suyla yıkayın. Düzenli kullanımda etkisi fark edilecektir.
·
Cilt
lekeleri ve akneleri geçiren güzellik maskesi önerisi;
8 adet ayva
çekirdeği
½ çay bardağı
ılık su
Suyun içine
ayva çekirdeğini atın ve 1 gün boyunca üstünü kapatmadan bekletin. Bu bekleme
sonrasında jel kıvamına gelecektir. Bunu cildinizde 20 dakika kadar bekletin. Sonrasında
yıkayın.
Harika 👏👏
YanıtlaSilÇok faydalı bir yazı olmuş eline emeğine sağlık👏❤️
YanıtlaSilÇok güzel ve bilgilendirici olmuş her zamanki gibi ����.
YanıtlaSilÇok güzel bilgiler olmuş. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilBaşucu bilgilerimize bir yenisi daha eklendi emeğine sağlık canım çok güzel ve faydalı yazıların için❤
YanıtlaSilBilgilendirici olmuş. Faydaları çok fazla mevsiminde tüketmek iyi olur.
YanıtlaSilBtebrikler canimm👏👏❤
YanıtlaSilLimonlu tuzlu ayva aşkına! Yaşasın bilgilendirici bu yazı dizisi. Başarılı. Tebrik ederim.
YanıtlaSil