AYVA

 Ayva (Quince)

Latince İsmi: Cydonia oblonga

İçinde bulunduğumuz kış mevsimi ayvanın mevsimidir. Ayva posa bakımından zengin olması ve insan vücudunun posayı sindirememesi sebebiyle diyet listelerinde çokça yer alır. İçeriğindeki C vitamini ve diğer enzimler sayesinde vücut direncini yüksek tutar. Osmanlı mutfağında özellikle kuzu ve dana yahnilerinde sıklıkla kullanılan bu meyve zamanında ‘’Altın Elma’’ olarak nitelendirilmiştir.

Ayva uğruna şiirler yazılmış ve mitolojiye göre Truva Savaşı’nı başlatmış bir meyvedir. Hikayesi de şu şekildedir: Zeus, Akhilleus'un annesi ve babasının evlilik törenleri şerefine bir ziyafet verir. Fakat bu ziyafete Eris davet edilmez. Törene sinirle gelen Eris, ''En güzel olan için'' diye bağırarak bir altın elma (ayva) fırlatır. Hera, Athena ve Afrodit meyve üzerinde hak iddia ederler. Bunun üzerine de Zeus'tan aralarında en güzelin kim olduğunu seçmesini isterler. Zeus seçim görevini Paris'e verir. Afrodit Paris'e dünyanın en güzel kadınının, Yunan kralının karısı Helen'in, aşkını vermeyi teklif eder. Paris, Afrodit'in önerisini kabul eder ve onu altın elma ile ödüllendirir. Yunanların düşmanlığını kazanmak pahasına Helen'i alır ve böylece Truva Savaşı başlar.


UYARI: Fazla yenmesi halinde ishal yapıcı özelliği ortaya çıkabilir.

Hipertansiyon hastaları için önerilmemektedir.

Çiğ olarak tüketimi çoğu zaman önerilmez.

Komposto, reçel, tatlı olarak tüketilmesi daha faydalıdır.

Güneş görmeyen, nemli olmayan, ne soğuk ne sıcak olmayan bir ortamda tutulması taze ayva için ideal saklama koşuludur.

Kullanım Amaçları:

Ayva Meyvesi

  •  Kalbe kuvvet verir.
  •  Kalpteki sıkıntıları giderir.
  •  Ağız kokularını yok eder.
  •  Kabızlığı giderir.
  •  Harareti keser.
  •  Mideye kuvvet verir. 

·         Eğer boğaz iltihabınız varsa;

Kurutulmuş ayva suda bekletilir. Oluşan şurup ile gargara yapılır.

·         Kalbe kuvvet vermesi ve zihni berraklaştırması amacıyla;

Yemeklerden sonra olmak suretiyle, çiçekleri bal ile karıştırılarak macun yapılır ve öyle tüketilir.

·         Bebekli annelerin sütten meydana gelen şikayetlerinde;

Bal ile pişirilerek elde edilen lapa tüketilmelidir.

·         Zatürreniz veya kan tüküren hastalıklarınız varsa;

      Ayva suyu iyi gelecektir.

    Ayva Yaprağı

  • İshali keser.
  • Basuru tedavi eder.

 

·         Eğer basurunuz varsa;

Kaynatılan suyu içilir. Çaya katılır. Basura sürülürse, kanı keser.

·         Eğer ishaliniz varsa;

Bir çorba kaşığı kurutulmuş ayva yaprakları ve yarım litre kaynar suyla çay hazırlanır. Sıcakken 30 dakika dinlendirilir. Daha sonra içilir. Bu çayın sakinleştirici özelliği de vardır.


Ayva Çekirdeği


  •     Göğüs tıkanıklığında,
  •     Öksürük tedavisinde,
  •     Egzema tedavisinde,
  •     Deri çatlaklarını gidermede kullanılır.

 

·         Eğer göğüs tıkanıklığınız veya öksürüğünüz varsa;

Ayva çekirdeği su veya sütle kaynatılır. Hem içerden hem de dışardan lapa şeklinde yumuşatıcı olarak kullanılır.

·         Eğer mesane enfeksiyonlarınız varsa;

1 bardak suya, 10 gram ezilmiş ayva çekirdeği eklenerek tüketilir.

·         Eğer çatlaklarınız varsa;

İki ayvanın çekirdeklerini ayırın ve bir su bardağı doğal gül suyu ile karıştırın. 24 saat oda sıcaklığında bekletin. Kıvamlı bir jöle haline geldikten sonra çekirdekleri bu jöleden ayırın ve buzluğa koyun. Bu karışımı cildinize sürün.

·         Gözenek sıkılaştırmak için;

Toz haline getirdiğiniz 1 yemek kaşığı ayva çekirdeğini, yarım tatlı kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı yağsız yoğurt ile karıştırın ve yüzünüze sürün 20 dakika sonra suyla yıkayın. Düzenli kullanımda etkisi fark edilecektir.

·         Cilt lekeleri ve akneleri geçiren güzellik maskesi önerisi;

8 adet ayva çekirdeği

½ çay bardağı ılık su

Suyun içine ayva çekirdeğini atın ve 1 gün boyunca üstünü kapatmadan bekletin. Bu bekleme sonrasında jel kıvamına gelecektir. Bunu cildinizde 20 dakika kadar bekletin. Sonrasında yıkayın.





Yorumlar

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş eline emeğine sağlık👏❤️

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel ve bilgilendirici olmuş her zamanki gibi ����.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bilgiler olmuş. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Başucu bilgilerimize bir yenisi daha eklendi emeğine sağlık canım çok güzel ve faydalı yazıların için❤

    YanıtlaSil
  5. Bilgilendirici olmuş. Faydaları çok fazla mevsiminde tüketmek iyi olur.

    YanıtlaSil
  6. Btebrikler canimm👏👏❤

    YanıtlaSil
  7. Limonlu tuzlu ayva aşkına! Yaşasın bilgilendirici bu yazı dizisi. Başarılı. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar