AYÇİÇEĞİ

Ayçiçeği (Sunflower)

Latince İsmi: Helianthus annuus

Ayçiçeği, nam-ı diğer günebakan; iman, sadakat ve hayranlık sembolüdür. Günebakan veya gündöndü denmesinin sebebi güneşin doğudan batıya hareketini izlemesi yani heiyotropizim hareketini yapmasıdır. Trakya'nın neredeyse her yerinde bulunan bu güzel, sarı çiçekler çocukluğumdan beri yolculuklarda cam kenarına oturmak istememi sağladı. Ayrıca milletçe evlerimizden asla eksik olmayan ayçekirdeği, bu bitkinin tohumlarının ta kendisi😁. (Günde bir avuçtan fazla ay çekirdeği yenmemelidir.) İçeriğinde bulunan fosfor ve çinko mineralleri, E ve B6 vitaminleri sayesinde vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır.

Ayçiçeğinin mitolojik hikayesi ise şöyle: Bir gün Apollon, yani güneş tanrısı, kırlarda gezerken gördüğü kıza aşık olur. İki aşık uzun süre vakit geçirdikten sonra Apollon nedensizce ortadan kaybolur. Kız durumu anlayınca tanrıya yalvarır. Tanrı ise onu günebakan çiçeğine dönüştürür. Böylece ayçiçeği güneş batana kadar onu seyretmektedir. Akşam olduğunda ise boynunu bükerek sabah olmasını beklemektedir. Ayçiçeği için uydurulmuş olan ''günebakan güneşe tapan'' tekerlemesi de bu hikayeden gelmiştir. Sizin güneşiniz hiç kaçmasın 🌻💖

Kullanım Amaçları:

  • Posalı bir besin olduğundan kanserden koruyucu etkisi vardır.
  • Ateş düşürücüdür.
  • Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Akne tedavi edici ve hızlı yara iyileştirici özelliği bulunur.
  • İçerdiği mineral ve vitaminler nedeniyle böbrek, kalp ve diş sağlığına çok faydalıdır.

Kullanımı:

Ayçiçeği Çayı

-Grip, nezle, öksürük için kullanılabilir. Sakinleştiricidir.

Yaklaşık 20 gramlık ayçiçeğinin çekirdekleri çıkartılır, yaprak ve dallarıyla birlikte kurutulur. Kurutulmuş ayçiçeği üzerine bir bardak su eklenerek kaynatılır. 10 dakika sonra ocaktan alınıp süzülür. İçerisine bal eklenerek tüketilir.


Kramp Çözücü

20 gram ayçiçeği tohumu tavada hafifçe kavrularak toz haline getirilir. 1 litre suda 5 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür. Günde 2 bardak içilir.

Kuru Saçlar İçin Saç Maskesi

Nemli saça tarak yardımıyla köklerden uçlara kadar ayçiçeği yağı uygulanır. Islatılmış havlu ile saç sarılır. 45 dakika beklettikten sonra saç şampuanla yıkanır. 



Yorumlar

  1. Ayçiçeğini de öğrendiğimize göre sıradaki gelsin 😁 sayende bilgileniyoruz

    YanıtlaSil
  2. Yine çok güzel bir yazı eline emeğine sağlık❤️👏

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar