İlaç Kullanma Adabı

 


Genellikle kendimizi kötü hissettiğimizde doktora gitmeden önce evdeki ağrı kesici ve ya soğuk algınlığı ilaçlarına başvururuz. Özellikle de küresel pandemiden dolayı sağlık hizmetlerinin kısıtlı ve riskli olduğu bugünlerde hastaneye gitmek belki de en son çare haline geldi. Ancak doktor tavsiyesi olmaksızın vücudunuza soktuğunuz her tür kimyasal madde risk teşkil eder. Bu sebeple en azından bir ilaç aldıktan sonra yediğiniz içtiğiniz diğer şeylere dikkat etmeniz çok önemlidir. Çünkü ilacın üstüne içtiğiniz bir meyve suyu bile ilaçla etkileşime girerek böbrek yetmezliğine yol açabilir.


Şimdi içtiğimiz ilacın nasıl olup da nereye gitmesini bildiğini ve nasıl etki gösterdiğini açıklayalım: Vücudunuza merhem ,göz damlası gibi haricen ve ya hap , şurup gibi dahilen aldığınız her tür ilaç kimyasal maddeler içerir. Bu kimyasallar sindirilerek ve ya emilerek kanınıza karıştıktan sonra etki edecekleri organdan geçerken onları hazır bekleyen reseptörlere ulaşır ve bağlanırlar. Hedeflerine ulaşan ilaçlar etki gösterecekleri organda bir takım enzimler aracılığıyla bileşenlerine parçalanır ve rahatsızlığı iyileştirirler. 



Bu mekanizmadaki enzimlerin ilacın işe yarar hale gelmesi için parçalama işlevini doğru yapması gerekmektedir. İlaçla birlikte alkol alınması gibi durumlarda alkol enzimlerin düzgün çalışmasını engelleyerek ilacın sağlıklı bileşenlere değil de zehirli bileşenlere parçalanasına neden olur . Vücuttaki her tür zehirlenmeyi temizlemekle yükümlü karaciğeriniz ise bu kadar çok toksik maddeyi süzemez ve iflas eder. 




Ve ya daha masum bir örnek verelim; kolesterol ilacı kullanan bir büyüğümüz üstüne bir de meyve suyu içti diyelim. Meyve suyundaki madddeler ,kolesterol ilacının bağlanması gereken enzimlere bağlanır ve ilacın işe yaramasına fırsat vermeden kapı dışarı ederler. Dolayısıyla kanınızda gereksiz uzun bir süre ve çok miktarda kimyasal madde kalır, emilmez. Böbrekleriniz kanı süzüp bu kimyasallardan kurtulmaya çalışırken aşırı yüklenir ve çökerler. 


Son olarak bazı ilaçlar kan inceltici özelliğe sahip ilaçlardır. Normal şartlarda doktorunuz bu ilaçları size reçete ederken bu konuda sizi uyarır. Ancak siz kendi başınıza bu ilaçları kullanırsanız ve üstüne herhangi bir ağrınız için aspirin gibi pıhtılaşma engelleyici bir ağrı kesici alırsanız. Bu kanınızın asla pıhtılaşmamasına sebep olduğundan iç kanama yaşama ihtimaliniz korkunç derecede artar. Ve böyle bir durum oluşursa hastaneye yetiştirilseniz bile kurtulmanız pek olası olmaz zira kanınız durmazsa sizi ameliyat edemezler, masada kan kaybından hayatınızı kaybedebilirsiniz.

Böyle kötü olasılıkların gerçekleşmemesi için ilaç kullanırken diyetimize ve alacağımız diğer ilaçlara çok dikkat etmemiz gerekir. Kötü sonuçlara yol açan etkileşimlerin büyük bir kısmı zaten bilinmekte olduğundan doktorumuzun ve eczacımızın dediklerine uyduğunuz sürece güvenle iyileşiriz. Ama tabi evde kendi başımıza kullandığınız ilaçların etkileşimlerini , sağlık uzmanları kadar bilmediğimiz için her seferinde risk alıyoruz. En azından ilacın üstüne ilaç kullanırken tanıdık bir doktora ve ya eczacıya , en azından google amcaya bir sorun olur mu diye danışabiliriz. 

Sağlıkla kalınn..


Yorumlar

  1. Isı ehline bırakmak en dorusu. Google bilgilerinin hangisi doğru bilemiyoruz

    YanıtlaSil
  2. Zaten herkes bir şeyler biliyor kendince. Boş teneke çok ses çıkarır derler ondan dolayı doktor dışında insanlara sağlığımızı emanet etmemek lazım.

    YanıtlaSil
  3. Şu süreçte doktara gitmeden evdeki ilaçlarla yetinmeye çalışmanın büyük tehlikeler barındırdığını bıkmadan anlatmak gerekiyor millete.Elinize sağlık👍👍👏👏👏👏🙏

    YanıtlaSil
  4. İlaç kullanmak israf önleme anlayışından uzak olmalıdır.Babaannem ısrafı önlemek için evdeki tüm laçları mütemadiyen kullananlardan😅😁😆🙏👍👏

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar