ZENCEFİL
Zencefil (Ginger)
Latince İsmi: Zingiber officinale
Zencefil; evrensel, kolay ulaşılabilir, çok fazla yararı
olan bir bitkidir. Eski zamanlardan beri şifalı bitki olarak kullanılan
zencefil, günümüzde de tıptaki yerini korumuştur. Zencefil, Orta Çağ boyunca o
kadar önemsenmiştir ki cennet bahçesinden geldiğine inanılmıştır.
Zencefil sadece tıp için değil mutfak için de evrenseldir. Tükettiğimiz
birçok besinin içine katabildiğimiz gibi bunun yanında çay, kahve, kokteyl gibi
içecekleri tatlandırmak için de kullanabiliriz. Bazı insanlar zencefilden yanma
tadı alırlar bunun sebebi zencefil kökünün içeriğidir. Yapısında birçok vitamin barındıran
zencefilin faydalarının çoğu içinde bulunan gingerol adlı aktif bileşenden kaynaklanır.
UYARI: Diyabet hastalarının günde en fazla 4 mg kullanması önerilmektedir.
Kan pıhtılaşma problemi olan
kişiler tüketmemelidir.
Çok fazla ilaç kullanan
hastalarda zencefil kullanımı sorunlara yol açabilir.
Hamile kişilerin tüketmesi
hakkında fikirler çelişkilidir. Bazı uzmanlar kusmalara iyi geldiğini söylerken
bazıları ise bebek gelişimini etkilediğini savunmaktadır.
Kullanım Amacı:
·
Mide bulantısında kullanılır, mide ve
bağırsaklardaki gazı söktürür ve mide şişkinlerine iyi gelir.
·
Bağışıklık sistemini güçlendirerek
enfeksiyonlara karşı savaşır. Özellikle mantar enfeksiyonlarında çok etkilidir.
Gıda zehirlenmelerinde de kullanılır.
·
Doğrudan ağrıyı kesici etkisi vardır. Regl sancısına iyi gelir. Diz ağrısını azaltır. Kas ağrılarını giderir.
·
Soğuk algınlığı ve öksürükte çok eski
zamanlardan beri kullanılmaktadır.
Kullanımı:
- Mide bulantısı ve şişkinlik sorunu için;
1 bardak kaynamış suya çeyrek ya da yarım çay kaşığı zencefil tozu ekleyip 10 dakika demleyin. Süzün. Yemeklerden sonra 1 bardak için.
- Öksürük ve soğuk algınlığı için;
Az miktarda taze zencefil köksapını küçük parçalara ayırın. 2 bardak suya koyup düşük ateşte 15 dakika kaynatın. Süzün. Günde 1-3 bardak içebilirsiniz.
- Gripten korunmak için;
Ilık bir bardak suyun içine taze sıkılmış yarım limon,
1 çay kaşığı zencefil, 1 çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyin. Her sabah için.
- Boğaz ağrısı için;
Zencefil kökünü soyun, rendeleyin ve küçük bir kaba koyun. Büyük
bir tencerede 1 litre suyu kaynatın, ardından ocağın altını kapatın. Tencereye
1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefili koyun ve kapakla örtün. 10 dakika kadar
bekletin. 1 çorba kaşığı (15 ml) tatlandırıcı (bal tercih edebilirsiniz) ve
limon suyu ilave edin sonra karıştırın. Gerektiğinde tekrar ısıtılarak veya
soğuk servis edilebilir.
- Kilo vermeye yardımcı çay;
Bir bardak suyu kaynatın. 30 gram zencefil ekleyin ve 20 dakika demleyin. Altını kapatıp 10 dakika beklettikten sonra bardağınıza koyun ve yarım limon suyunu ekleyin. Karıştırın ve ılıyınca bir yemek kaşığı bal ekleyin. Öğle ve akşam yemeklerinden sonra bir bardak için. 15 gün boyunca uygulayabilirsiniz.
- Güzellik maskesi önerisi;
Cildi gençleştirmek ve parlatmak için eşit miktarda
rendelenmiş zencefil, bal ve limon suyunu karıştırın. Yüzünüze 30 dakika
boyunca uygulayın.
Zencefil Gazozu Tarifi
Bir kabın içine az miktarda taze zencefil köksapı (rendelenmiş olarak), 1 bardak su ve 3/4 bardak şeker koyun. Şeker çözülene kadar orta ateşte pişirin. Ateşten alın, ağzını bir saat kapatıp demleyin. Şurubu süzün ve 1 saat kadar da buzdolabında bekletin. 2 litrelik bir kabın içine dökün. 1/8 çay kaşığı kuru maya, 2 yemek kaşığı taze limon suyu, 6 bardak su ekleyip çalkalayın. Kabı oda sıcaklığında 48 saat bekletin ve buzdolabına koyun. 10 gün içinde kullanabilirsiniz.
O kadar faydaliki bence herkes evinde bulundurmali..cok guzel bi yazi olmus yine canimm❤
YanıtlaSilEmeğine sağlık canım yine döktürmüşssün
YanıtlaSilUlkemizde kiymeti bilinmeyen bir bitkiyi bloguna dahil etmene cok sevindim. Her zamanki gibi mukemmel yazi 💗👏
YanıtlaSilGerçekten Bu dönemde bağışıklık sistemimiz için tüketmemiz gereken bir bitki yine çok faydalı bir yazı olmuş eline emeğine sağlık🥰👏
YanıtlaSil