Farmakofobi: İlaç Korkusu

Hepimiz çevremizde ilaç almaktan hoşlanmayan, ağrısı olduğunda bile ağrı kesici kullanmayan, boğaz enfeksiyonu olduğunda antibiyotiğe yönelmeyen insanlara şahit olmuşuzdur ya da belki de onlardan biriyizdir😆. Bu olayın fobi şeklinde yüksek düzeyde kaygı ve rahatsızlık oluşturduğu durum farmakobi ismini alır.

Farmakobi her türlü ilaç tüketimine ve uygulanmasına karşı mantıksız ve kontrol edilemeyen bir korkudur. Sadece ağızdan alınan ilaçlara değil; enjeksiyonlardan, aşılardan vb. diğer ilaç uygulama yollarına karşı da korku mevcuttur. Farmakobisi olan kişi genellikle tepkisinin aşırı olduğunun farkında olsa da rahatsızlığının önüne geçemez. Sadece bir ilacı görünce veya ilaç almayı düşündüklerinde bile mide bulantısı ve kusma başlayabilir. Bunun yanında bayılma, anksiyete ataklarının başlaması, soğuk ve aşırı terleme ve titreme yaşanması da muhtemeldir. 

Genellikle fobiye sahip insanlar ilaçların kendisine acı çektireceğini ve zarar vereceğini düşünür. Aşırı doz veya yanlış ilaç kullanımı sonucu yan etkilere maruz kalmak, bir hapı yutmaya çalışırken boğulma tehlikesi yaşamak ya da bir enjeksiyondan sonra yüksek düzeyde rahatsızlık hissetmek gibi olumsuz deneyimler yaşayan insanlarda farmakofobi gelişebilir. Bazen ise sebep kültürel faktörler, ailesel ve bireysel inanç özellikleri, hastalık veya ilaç hakkındaki yaygın inanışlar gibi etkenlerdir.

Doğru ilaç kullanımı; tedavinin tam ve zamanında gerçekleşmesi, hastalığın etkilerinin azaltılması, hastalığın nüks etmesinin önlemesi ve ölüm sıklığının düşürülmesi açılarından önemlidir. Farmakobi, hastalarda pıhtılaşma problemleri, kalp hastalıkları, solunum problemleri, HIV gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu tarz durumlarda tedavi acil ve gereklidir. 


Siz ilaç içerken bir kaygı veya stres yaşıyor musunuz? Yorumlara bekliyoruz. 😇

Kaynaklar

https://tr.warbletoncouncil.org/farmacofobia-3008

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/729680

https://www.talkaboutyourmedicines.org/pharmacophobia/#:~:text=Pharmacophobia%20is%20the%20fear%20of,do%20more%20harm%20than%20good.

Yorumlar

  1. Böyle bir fobi olduğundan habersizdim, yaşadığı halde bu durumun farkında olmayan birçok insan olduğunu düşünüyorum. Herkes için faydalı ve güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  2. Okuyunca tanıdık duylular buldum 👏👏

    YanıtlaSil
  3. Çoğu insanın bilinçsiz olduğu bu konuda yazı yazman çok faydalı olmuş👏👏 her zamanki gibi çok güzel bir yazı diğer yazılarını heyecanla bekliyorum❤️❤️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar