Hipokondriyazis: Sağlık Anksiyetesi

Hastalık hastalığı olarak bilinen hipokondriyazis, kişinin bedeninde bir rahatsızlık olmadığı halde sürekli hastalık kaygısı yaşamasıdır. Nedeni genellikle kişinin ilişkisel zorlukları ve yaşam içinde karşılaştığı çatışmalardır. Bu hastalar sürekli ciddi bir hastalığa sahip olduğunu düşünürler ve tıbbi değerlendirmeler sonucu güvence verilse de bu kaygıdan kurtulamazlar. Bu kişilerde kaygıya bağlı çarpıntı, üşüme, terleme, ellerde hafif uyuşmalar, soluk almada güçlük gibi belirtiler olabilir. Ayrıca sürece eşlik edebilecek olası depresif özellikler varlığında ise çabuk yorulma, istekte azalma ve uyku bozuklukları gibi belirtilerde duruma eşlik edebilir. Bazı özel hallerde ilaç kullanılsa bile, bu hastaların bedensel hastalıkları olduğuna dair inançlarının ortadan kalkmasının asıl yolu, düzenli şekilde alacakları psikodinamik yönelimli ya da bilişsel-davranışçı yönelimli psikoterapilerdir.

Hipokondriyak hastalarda “Bedensel belirtiler her zaman bir hastalık habercisidir, iyi olduğunuzdan emin olabilirsiniz ama hasta olmadığınızdan emin olmazsınız, doktorlar sık sık teşhis etmede hata yaparlar.” gibi yanlış düşünceler ön plandadır. Özellikle çevrelerindeki insanlardan, sosyal medyadan duyulan korkutucu düşünceler sonucu kaygıları da giderek artar. Hastaların yaklaşık %80'inde depresyon ve panik bozukluk gibi anksiyete problemleri görülmektedir. 

Hipokondriyi kontrol etmek için;

  • Stres yönetimi ve gevşeme tekniklerini öğrenmek
  • Belirtilerinizin ardındaki olası anlamlar için çevrimiçi aramalardan kaçınmak
  • Sevdiğiniz bir hobi veya tutkulu hissettiğiniz gönüllü işler gibi dışarıdaki faaliyetlere odaklanmak
  • Kaygıyı artırabilecek alkol ve eğlence amaçlı uyuşturuculardan uzak durmak
  • Yaşadığınız fiziksel belirtilerin uğursuz bir şeyin belirtisi olmadığını, aslında normal bedensel hisler olduğunu anlamaya çalışmak
  • Sağlık endişelerinizi tartışmak için birinci basamak doktorunuzla düzenli randevular için bir program oluşturmak yardımcı olacaktır.

İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde aslında hepimiz hastalık derecesinde olmasa da bu duyguları yaşadığımızdan size çok da yabancı gelmemiş olabilir. Çoğumuz en hafif bir ağrıda bile hemen internete yazar ve okuduklarımıza inanıp korkarız. Eskiye oranla hasta olan kişilerin sayısı artsa da bununla birlikte tedavi edilebilen hasta sayısı da yükselmiştir. Hepimizin sağlıklı olduğu kaygısız günler dileğiyle 💘. 

Ayrıca yazıda sıklıkla bahsettiğimiz kaygı ve stres hakkında daha fazla şey öğrenmek için stress olmuşsun sadece (!) yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/illness-anxiety-disorder/symptoms-causes/syc-20373782

https://www.yasantipsikoloji.com/kaygi-anksiyete/hastalik-hastaligi-nedir

https://centerforanxietydisorders.com/hypochondriac-signs/#:~:text=A%20hypochondriac%20is%20someone%20who,most%20people%20take%20for%20granted.

https://www.doktortakvimi.com/blog/hipokondriyazis

Yorumlar

  1. Harika bir yazı, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Hepimizin zaman zaman yaşadigi bir hastalik aslinda.internetteki yanlis bilgiler de sayesinde yasadigimiz kaygi korkunc boyutlarda olabiliyor.Emeginize saglik 🌸🌸

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar