Vücut Geliştiricilerin En Büyük Zaafı: Steroidler

 Steroid dediğimiz aslında çok geniş bir hormon ailesi ama bizi ilgilendiren bu ailenin en ünlü üyesi ;Testesteron. Testesteron ortaokulda lisede bize hep erkeklik hormonu olarak öğretilir çünkü anne karnında cinsiyet göstermeyen bebek testesteron salgılayınca erkeklik organları oluşur ve erkek bir bebek haline gelir.( Anne karnında tüm bebekler dişi gibi gelişir sonradan salgıladıkları hormonlara göre cinsiyet değiştirirler. Bu yüzden erkeklerin de meme ucu süt hattı gibi dişilik organları vardır.) 


Ancak testesteronun tek yeteneği cinsiyet belirlemek değil tabii ki , bunun yanında androjenik -yani kas yaptırıcı- ve anabolik -yani büyüme tetikleyici- etkileri de vardır. Zaten vücut geliştirici ve sporcuların bu kadar gözdesi olmasının sebebi de bu yapıcı etkileridir. Sesi kalınlaştırır, tüm kaslarda protein sentezini arttırır dolayısıyla tüm kasların hızla büyüyüp gelişmesine yer hazırlar. Üstelik kortizol dediğimiz stress ve yıkım hormonunun hücrelere girmesini engeller.( O kadar uğraşıp büyüttüğü kasların yıkılmasına izin mi verecekti bir de😂) Ve son olarak kas kütleniz arttığından metabolizmanız da hızlanır, yağlarınızdan da kurtulursunuz.


Etkileri öyle görmezden gelinecek gibi olmadığı için spor müsabakalarında steroid kullanımı yasaklanmış. İyi de olmuş çünkü sadece diğer yarışmacılara haksızlık değil aynı zamanda kullanan sporcu için bir süre sonra korkunç etkilere sebep olan bir madde. Ayrıca kullanıcıların %60 'ı bu etkileri deneyimliyorlar.

 Önce kadınlar için etkilerine değinelim; erkeklik hormonu olduğundan testesteron kadınlarda tüylenme , kalıcı ses kalınlaşması ve klitorisin görünür derecede irileşmesine sebep olur

Erkeklerdeyse zaten doğal olarak testesteron olduğu halde testesteron yüklendikleri için vücut fazla testesteronu kadınlık hormonu östrojene çevirir. Bu da erkeklerde meme büyüme-gelişimine ve testislerin küçülmesine sebep olur.

 

Kulağa çok kötü gelse de steroid kullanımının zararları burada da bitmiyor çünkü steroid bağımlılık yapabilen bir madde yani sizdeki kötü değişiklikleri görseniz ile kullanmaya devam ediyor ve zararı arttırdıkça arttırıyorsunuz. Size ait olmayan hormonlara maruz kaldığı için vücudunuz doğurganlığını kaybediyor ve ya sperm sayınız düşüyor. Kurtulamıyorsunuz. Ek olarak gençler için ekstra bir hasar bırakıyor testesteron; kemikler daha büyümelerini tamamlamadan olgunlaşmasına ve bireyin kısa kalmasına sebep oluyor. Üstelik agresiflik ve dürtüselliği dehşet arttırarak başa çıkılmayı çok zorlaştırıyor. 

Sözün özü steroid sadece DOKTOR belli hastalıklar için reçete ettiği zaman , doktorun önerdiği dozda kullanılmalı. 6 yıl tıp fakültesi 4 yıl uzmanlık eğitimi alan bir profesyoneli mi yoksa spor salonundaki şişme balon abiyi mi dinleyeceğiniz  sizin kararınız tabi. Sağlıkla kalınn..😘

Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar