Ağaçlar Birbirleriyle Nasıl İletişim Kurar?

Yeryüzünü anlamlaştıran ve yaşam kaynağımız olan ağaçlar birbirinden bağımsız gibi gözükse de altlarındaki toprak; ağaçların birbirleri ile kökleri sayesinde sürekli iletişim içinde olduğunu, yardımlaştığını, alışveriş yaptığını ve hatta savaştığını göstermiştir. Peki bunu nasıl yapıyorlar?

Ağaçlar arasındaki haberleşmeyi sağlayan şey köklerin çevresinde büyüyen bir mantar türüdür. Bu mantar türünün uzantıları ağacın kökleri içerisine girer ve ağacın köklerinden metrelerce uzağa giderek başka ağaçların köklerine uzanır. Böylece, aynı bölgede birden fazla ağacın birbirleriyle haberleşebileceği bir mantar ağı oluşur. Bu ağ, işlevi açısından internete benzetildiğinden 'yeraltı internet ağı' olarak adlandırılıyor.

Bu iletişimin temelinde ''anne ağaç'' olarak adlandırılan büyük yaşlı ağaçların mikorizal mantar ağı bulunuyor. Bizler gibi ağaçlar da çocuklarını tanıyor ve koruma içgüdüsü geliştiriyor, kendi çocuklarına yer açabilmek için rekabetçi davranışlarını ayarlayıp işaretleri de mikorizal mantar ağı yoluyla iletiyorlar. 

Ağdaki anne ağaçlar bu sistem yoluyla gölgede kalan küçük fidanlara gerekli şekeri sağlayıp hayatta kalma şanslarını artırıyor. Hasta ya da ölmek üzere olan ağaçların bu mantar ağına aktardıkları kaynaklar, daha sağlıklı komşuları tarafından kullanılıyor. 

Bu mantar ağı diğer bitkilerce de kullanılıyor. Bir bitki saldırıya uğradığında kimyasal maddeler salgılayarak komşularını uyarıyor. Ama aynı internet gibi, bu ağın da 'karanlık bir tarafı var. Bazı orkide türleri korsanlık yaparak yakındaki ağaçların kaynaklarını çalıyor. Karaceviz gibi türler ise zehirli kimyasallarla rakiplerini zehirliyor.

İçinde birçok gizem bulunduran bu canlılar hakkında daha çok şey öğrendikçe çevremizde bizim sandığımızdan daha güçlü bağlar olduğunu düşünüyorum. 🌲🌳🌴.  Ağaçların bağlantılarının ve davranışlarının daha iyi anlaşılması, yangın ve ağaç kesme gibi durumların önüne geçebilir ve gelecekte ağaçların korunmasına yardım edebilir.


Kaynaklar

Yorumlar

  1. Vay canina gercekten bitkiler alemi gorunduklerinden cok daha ilginc ve gizemli

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar