Kelebek Etkisi

Hayatınızda veya çevrenizde küçük bir değişiklik yaptığınızda sonucun çok büyük olabileceğini hiç düşündünüz mü? Yan yana dizilmiş domino taşlarını hayal edelim. Birinci taşa dokunduğumuzda o taşın ardındaki bütün taşlar sırayla devrilir ve yanındakini devirir. İşte kelebek etkisi birinci taşa dokunulmasıdır. Yani aslında kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır.

Kelebek etkisi olayı hava durumuyla ilgili bir hesaplama yaparken bulunmuştur. Yapılan hesaplamalarda başlangıç sayıları arasında binde bir oranında bir farklılık yapılmıştır ve bu oran bir kelebeğin kanat çırpmasının oluşturduğu rüzgarla aynı olasılığı ifade etmektedir. Ancak bu küçük farka rağmen sonuca ulaşıldığında çok farklı durumlar oluşuyor. Bu olay ise 'dünyanın bir ucundaki kelebeğin kanat çırpışının yarattığı rüzgarın, dünyanın başka bir bölgesinde kasırga oluşturması' anlamına geliyor. Ayrıca yaratılan kaosun büyüyerek artmasını da ifade ediyor. Çin atasözüyle anlatmak istersek buyurunuz:
bir çivi kaybolursa bir nal kaybolur.
bir nal kaybolursa bir at kaybolur.
bir at kaybolursa bir süvari kaybolur.
bir süvari kaybolursa bir savaş kaybolur.

Bence kelebek etkisini günlük hayata yorumlamaya çalışırsak sevgiyle doğru orantılı olarak artar. Yani karşıdaki insana verilen değer ne kadar fazla olursa, o kişide meydana gelen en küçük değişim bizi o kadar çok etkiler. Ne kadar uzak olsak bile.

Aslında eylemlerimiz bizden başka birçok kişiyi ve olayı da etkiliyor. Aynı şekilde başkalarının yaptıkları da bizim hayatımızı değiştirebiliyor. Çok korkutucu görünse de bence kelebek de sizsiniz, etkisi de🦋🦋 



Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar