Lazer Göz Ameliyatları : Şehir Efsaneleri ve Gerçekler

 Türkiye nüfusunun % 20 ' si görme bozuklukları sebebiyle gözlük ve ya kontakt lens gibi görme araçları kullanmak zorunda kalıyor. Gittikçe popülerleşen lazer göz ameliyatları nispeten kalıcı bir çözüm ve gözlüksüz bir hayat vaad etse de çoğu insan korkuyor. Asılsız şehir efsanelerinin de bu konuda payı çok fazla. Yakın arkadaşlarımdan biri de gözlük kullanmaktan nefret etse de izlediği bir korku filminin sahnesi yüzünden lazer ameliyatına karşı bir fobi oluşturmuştu. Bu yazımda gözlüklü gözlüksüz herkes için aydınlatıcı bilgiler paylaşacağım.

Öncelikli lazer göz ameliyatlarını tanıyalım;

Yakını görememe, uzağı görememe, bulanık görme ve ya yaşlılıkla gelen görmede güçlükler genel olarak gözün merceğinin hemen üstündeki bir tabaka olan kornea tabakasının şeklinin bozulmasından kaynaklanır. Kornea tabakası yeterince oval olmazsa ve ya yüzeyi pürüzsüz olmazsa ışığı mükemmel bir şekilde kırıp gözümüze düşüremez. dolayısıyla görüşümüz bozulur. 

1980'li yıllarda bir doktor görme bozukluklarını düzeltmek için korneanın şeklini değiştirebileceğini düşünmüş ve ilk lazer ameliyatını gerçekleştirmiş. Ameliyat gözün en dışındaki hızlı iyileşen ince tabakayı lazer yardımıyla çok çok ince bir şekilde tıraşlamak ve korneanın üstüne ekleme çıkarma yaparak istediğimiz şekli verip kaldırdığımız tabakayı geri yapıştırmak şeklinde özetlenebilir.

Geri kapattığımız tabaka hızlı iyileşen harika bir göz dokumuz olduğundan iyileşme de ağrısız oluyor.  İyileşme süresi kullanılan lazerin inceliğine ve gelişmişliğine göre değiştiği için 1980'lerdeki ameliyattan iyileşme her şeye rağmen uzun sürüyormuş.

Şimdilerde çok daha gelişmiş teknolojiyle atomik incelikte çalışan lazerler ameliyatın kendisinin bile saniyeler içinde bitmesini sağlamakla kalmıyor, dokuyu inanılmaz ince kestiklerinden iyileşme 2-3 saat sürüyor. İnsanlar ertesi gün işlerine gidebiliyorlar.

Göze darbe yiyebilen iş ve sporlarda çalışanlar iyileşme süreci daha uzun olan ama aynı mekanizma işleyen ameliyat yöntemleri tercih etse de toplumun büyük çoğunluğu LASIK denilen ve 24 saatte iyileşilen yöntemi tercih ediyorlar.


  •  Bu ameliyatlar için gözünüz 8+ derece olmaması ve korneanızın aşırı ince olmaması gerekiyor . Ama zaten bu şartlarda olan insan sayısı çok çok az bu sebeple nerdeyse herkes lazer ameliyatı için uygundur. 


Son olarak 60+ büyüklerimiz için lazer ameliyatı geç kalınmış bir seçenek değildir çünkü yaşlılıkla birlikte de görme güçlükleri oluşur . Ne uzağı ne de yakını net görebiliriz .Bu durumda göz doktorlarımız gözlerden birini nispeten yakını daha iyi görür, diğerini uzağı daha iyi görür hale getirerek ameliyat ederler. Böylece gözler arasındaki farkı normal bakışta farketmeseniz de uzağı ve yakını net görebilirsiniz.

Bonus bilgi: Ameliyatlar yaklaşık 25 saniye sürse bile gözünüzü hareket ettirirseniz zarar göreceği konusunda bir korkunuz varsa , kullanılan lazerler sizin gözünüzün hareket ettirme hızınızdan çok daha hızlıdır. Bu yüzden 25 saniyelik ameliyatın tamamında gözleriniz fıldır fıldır bile olsa lazer sizi kusursuz takip edip ameliyatı tamamlar. Ama zaten doktorunuz size ışık tutup odaklanmanızı isteyecektir o yüzden rahat olun. 

Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar