Menstrual (Adet) Döngü Kadınlara Neler Yaptırıyor?

 

Bu yazı daha çok kadınlara yönelik olsa da , hayatında bir kadın olan erkeklerin de okumasında yarar olabilir. Konumuz , kadınların her ay yaşadığı hormonel dalgalanmalar bir diğer adıyla menstrual döngü. Bu döngü kadınları sadece ayın belli günleri değil bütün ay boyunca etkileyen değişimlere sebep olur. En temel açıdan bakılınca bütün bir ay boyunca kanımızdaki hormonların seviyeleri artıp azalır ve ruh halimizden yeme alışkanlıklarımıza kadar bir çok etkeni tetikler. 


Döngü,  kanamanın ilk günü başlar ve yumurtalıklardan yumurta hazırlanıp fallopi tüplerine ulaştırılana kadarki süre döngünün ilk fazıdır: "Folliküler Faz".

Döngünün tam yarısında (14.gün ) yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurtalıklarda eskiden yumurtayı koruyan hücreler değişim geçirip olası bir hamileliğe hazırlanmak için progesteron (hamilelikte bebeği tutan hormon) üretir. Östrojen artar .Bu faz da döngünün ikinci önemli fazı olan "Luteal Faz"dır.


Sizi kendimce gerekli bulduğum bir takım teknik bilgilere boğduğuma göre bu yazının yazılmasına sebep olan ilginç kısma geçebiliriz.😉 

Yapılan araştırmalar bu hormon değişimlerinin , kadınların   metablizmasına ,yiyecek -özellikle de tatlı- aşermesine, kas yapımına , enerjilerine ve tabii ki ruh hali değişimlerine büyük etkiler yarattığını göstermiş.

Araştırmalardan birinde 34 kadının bütün döngü boyunca vücut ağırlıkları , gün içinde aldıkları kalori ve tatlı aşermeleri gözlenmiş ve sonuçlara göre kadınlar döngünün ilk fazında 'folliküler fazda' kadınların metabolizmasının daha yüksek, yeme-içme isteklerinin daha düşük dolayısıyla vücut ağırlıklarının daha az olduğu görülmüş. Bunun aksine döngünün ikinci yarısı' luteal fazda' artan progesteronla kadınların tatlı aşermeleri, gece yemeleri daha artmış . Luteal fazda kadınların ,folliküler faza göre daha fazla kalori aldığını destekleyen başka çalışmalar da mevcut. 

Başka bir çalışmada ise fitnesstaki kadınların kas kütlesi artışı izlenmiş. Ve döngünün ilk yarısı yüksek östrojen , yüksek enerji ve tatlı aşermemelerinden gelen sağlıklı beslenmenin etkisiyle olsa gerek kadınların yüksek hacimde kas kazandıkları gözlenmiş. Bunun yanında 'luteal fazda' ise bazı kadınların kas kütlesi kazanmada çok zorlandıkları görülmüş.



Her kadın ve dolayısıyla  her menstrual döngü farklıdır. Hayat tarzı , yeme-içme hatta kiloya göre döngüler yani hormonlarımızın seviyeleri değişir. Bu sebeple yukarıdaki bilgiler size uyabilir de uymayabilir de . Ancak kişisel olarak sosyal medya devrinde yaşayan kadınların vücut standartlarına uymak için kendilerine diyetlere boğduklarını, istemedikleri zamanda bile spora zorladıklarını gördüğümden bu yazıyla yardımcı olmak istedim. Vücudunuzun ritmini dinleyin akşam aşermeleriniz olacağını bildiğiniz luteal faz yerine daha kontrollü olduğunuz folliküler fazda yeme alışkanlıklarınız değiştirin. Gerekirse luteal fazda sporunuzu hafifletin. İnsan üretme becerisine sahip olmak üstüne de belli güzellik algısını karşılamak zorunda hissetmek kolay değil. Bu yüzden kendinizle savaşmak yerine akışınıza ayak uydurmalısınız.

Ve tabi ki Sağlıkla kalııınn 😘😘😘...



Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar