Oturmayın !

20. yüzyılla birlikte masa başı işlerin sayısı dramatik bir şekilde artarken evlerimizde de gençlerimiz bilgisayar başında vakit geçirmeye başladı . Sonuç olarak insanlar hiç oturmadıkları kadar çok ve uzun süreler oturuyorlar. Ama tabi ki vücutlarımız oturmak için değil hareket etmek için dizayn edilmiş. Bunun için yaklaşık 360 eklem ve 700 kasa ( eskiden kulaklarımızda bile kas varmış ama kullanılmamaktan yok olmuşlar) sahibiz. Damarlarımızdaki kanın bile düzgünce deveran etmesi için hareket etmemiz gerekir. 


Hep kambur durmamamızı öğütleyen büyüklerin bildiği skolyoz gibi omurga eğriliği bozukluklarının yanı sıra omurganızdaki 33 kemiği ve aralarındaki diskleri bir arada tutan ligament ve kaslar kambur bir şekilde uzun süre oturduğunuz takdirde fazla gerilimden zarar görürler. Bununla birlikte kambur durarak göğüs kafesinizdeki azıcık bir aralığı da büktüğünüz için akciğerleriniz sıkışırlar ve içlerine yeterince oksijen çekemezler. Dolayısıyla kanınıza daha az oksijen girer bu da tüm vücudun beslenmesini azalttığı gibi beyninizin çalışmasını da zamanla düşürür. 


Bacaklarınıza bakarsak , oturma pozisyonunda bükülen bacaklarınızın altındaki kaslar ezilir ve basınca maruz kalır. Dizlerinizin hemen arkasından geçen damarlar ve sinirler bir süre sonra basınç yüzünden işlevlerini yerine getirememeye başlarlar. Bu yüzden uzun üre oturunca bacaklar uyuşur ve toplanan kandan dolayı şişer. Buna ek olarak damarlarımızın içinde bulunup kandaki yağları yok eden bir enzim (lipoprotein lipaz) oturduğunuzda pasif hale geçer. Yani oturduğunuzda yağ yakımınız düşer.



Yapılan bir araştırmada postacılarla otobüs şoförlerinin kalp damar hastalıklarına yatkınlıklarını karşılaştırmışlar . Ve tahmin edeceğiniz üzere hareketli bir çalışma kültürüne sahip postacılar,
oturma ağırlıklı çalışan şöforlere kıyasla kalp hastalıklarına daha az yatkın çıkmışlar. Başka bir araştırmada ise daha hareketsiz bir yaşam geçiren (iş olsun, şartlar olsun) insanların 60'lı yaşlarına geldiklerinde , hareketli bir yaşam geçirenlerden daha ehliyetsiz/ günlük işlere elverişsiz  olduklarını göstermiş. 

30-40 dk oturduktan sonra bir ayağa kalkıp gezinmek sizi bütün bu zararlardan ve muhtemelen hareketsizlikten kaynaklanan diyabet/ kalp ve damar rahatsızlıkları gibi hastalıklardan korumak için yeterlidir. Sağlıkla kalın.

Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar