Yabancı El Sendromu

Yabancı El Sendromu (YES), kişinin ellerinden birisinin bireyin bilincinden bağımsız, "kendi bilinci varmış gibi" hareket etmesine sebep olan nörolojik bir sendromdur. Yani bir el kişinin kontrolü dışında hareket eder. Çok nadir görülen bu sendromda kişi bilinçli olarak yapmayı düşündüğü işi değil, başka bir işi yapar. 

Bu sendromun ortaya çıkma nedeni beynin iki yarım küresinin iletişimini sağlayan Korpus Kallozumun ciddi anlamda hasar görmesidir. Vakalar incelendiğinde genellikle beynin sağ yarımküresinin dolayısıyla sol elin kontrolü yitirilir. 

Bu zamana kadar yalnızca 40-50 kişide rastlanmış ve vakalar incelendiğinde oldukça garip durumlarla karşılaşılmış. Sendroma sahip bir hastaya yabancı el sendromlu eliyle kulağını tutmasını söylediklerinde tutmuyor fakat diğer eliyle tutmaları söylendiğinde sendromlu el ondan önce davranıp hemen kulağı tutuyor. Başka bir hastada ise sendromlu elin diğer eli etkisiz hale getirmeye çalıştığı fark edilmiş. 

Yani aslında sendromlu elin kendi zihni var gibi. Elin kontrolü tamamen kaybedildiğinden kişi bilinçsiz bir şekilde çevresindekilere de tokat atabiliyor ve fiziksel zarar verebiliyor. Bu kişiler, kendilerinden hoşnut olmadıklarında, kendi kendilerine tokat veya yumruk atabilmektedirler. Öyle ki, ekstrem vakalarda kişi, eğer depresyona girerse, kişinin kendini boğabildiği bilinmektedir. Aynı durum, eş, çocuk veya tanıdıklardan aşırı tiksinme veya hoşlanmama durumunda, istemsiz olarak bu kişilerin öldürülmesiyle sonuçlanabilir.

Maalesef sendromun bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır.

Eğer ilginizi çektiyse  Peter George’nın Kırmızı Alarm (Red Alert) adlı romanından uyarlanan Dr. Strangelove filmini izlemek isteyebilirsiniz. Bu romanda bir komutanın nükleer bir savaş başlatma çabası ve başkalarının kendisini durdurması anlatılmaktadır. Strangelove, tuhaf kol ve bacak hareketleri sergileyen bir karakterdir. Diğer el bu hareketleri durdurmak istese de sağ eli film boyunca istemsiz ve uygunsuz hareketlerde bulunur. 



Yorumlar

  1. Tam da "parasite" animesini izlerken okudum yazıyı 😂 ironik

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar