BADEM

Badem (Almond)

Latince İsmi: Prunus dulcis

Baharda çiçekleriyle gözümüzü, tadıyla midelerimizi şenlendiren bademi neredeyse bütün sene farklı şekillerde tüketebiliriz. Badem yemeyi alışkanlık haline getirmiş insanların bağışıklığı çok güçlüdür. Bilim insanları tarafından dünyanın en sağlıklı gıdası olarak seçilmiştir.

Yalancı bahar rüzgarlarına kanıp hemen güzel çiçeklerini açmaları nedeniyle badem ağaçları, bazı şairler tarafından ''ağaçların aptalı'' olarak nitelendirilmiş. Bence bu ağaçlara korkusuz şövalyeler demek daha doğru olur 😍. Çünkü ilkbaharda açan ilk ağaç olma cesaretini gösterip bize baharı müjdeliyorlar. 

Badem ağacı mitolojide bir aşk hikayesiyle efsaneleşmiştir. Trakya kralının kızı Phyllis ve denizci Demophon göz göze geldikleri anda aralarında tanrıları bile kıskandıracak bir aşk başlar. Demophon, denizlere geri dönme vakti gelince tekrar döneceğine söz vererek ve büyük bir bağlılık ile Phyllis'ten ayrılır. Her gün limanda sevgilisini bekleyen Phllis; günler, aylar, yıllar geçtikçe ümidini kaybetmeye başlamıştır. En sonunda gemiler kente döner fakat Demophon'un gemisi aralarında yoktur. Phllis'in yüreğini derin bir acı kaplar, çareyi intihar etmekte bulur ve kendini asar. Bu büyük aşk tanrıça Athena'yı çok etkiler ve genç kızı yapraksız bir ağaca, badem ağacına dönüştürür. Demophon, yerleştiği kentten sevgilisinin ölüm haberini alır ve kente gelir. Phyllis'in dönüştüğü ağaca sıkıca sarılır ve kollarının arasındaki ağacın dalları yaprak yerine bembeyaz çiçeklerle dolar. Burdan da anlayabiliriz ki kuru bir dalı yeşermeden çiçeklendirebilecek tek kuvvet aşkın gücüdür...

Kibrit çakıyorsun karanlıkta
Badem çiçeklerini görmek için
Ve mart denizlerinde tedirgin bir çift
Sarnıç gemisi gözlerin
Bir iş açacaksın sen başımıza
Yangın mı olur artık, bahar mı?
CAN YÜCEL

UYARI: Aşırı kullanımı zehirlenmelere yol açabilir.

Kullanım Amacı: 
  • Strese ve kansere karşı korur.
  • Beyin ve kalp sağlığına faydalıdır.
  • Kemik ve dişlerin dayanıklılığını arttırır.
  • Kan basıncını düzenler.
  • Folik asit içerdiğinden dolayı gebelik döneminde kullanılması yararlıdır.
  • Kötü kolesterol seviyesini düşürür.
  • Yağı cilt bakımında kullanılır.
  • Diyetler için vazgeçilmez bir besindir. 
Kullanımı:
  • Öksürük için:
30 gram yaprak 1 litre kaynar su ile haşlanır, 10 dakika demlenip süzülür. Günde 3 çay fincanı yemek saatleri arasında içilir.
  • Kulak çınlaması ve tıkanıklığı için:
Günde 1 kere 5-6 damla ılık badem yağı kulağa damlatılır ve kulak bir pamukla tamponlanır. Damlatılmadan önce kulak ılık su ile temizlenmelidir.
  • Çatlamış ve sertleşmiş deri için:
Badem yağına batırılan pamukla deriye masaj yapılır.
  • Yüz temizleme jeli:
50 gram tatlı badem içi 5-10 ml gül suyunda dövülür. Sonrasında krem kıvamına gelene dek gül suyu eklenip karıştırılır. Yüzdeki makyajı temizlemek için kullanılabilir.
  • Kirpik, saç uzatmak ve bakımlarını yapmak için badem yağı tercih edilebilir.
  • Baş ağrısı için:
Bademin gülsuyu veya gülyağı ile ezilmesi ile merhem haline getirilmiş hali şakaklara konulur.



Yorumlar

  1. Eline saglik canimm ❤bademm yagi herderde deva💕

    YanıtlaSil
  2. Badem çiçeğini de öğrendik emeğine sağlık canım❤

    YanıtlaSil
  3. Harika olmus emegine saglik 👏👏💗

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar