MAYDANOZ

 Maydanoz(Parsley)


Latincesi:
Petroselinum crispum

Antioksidan kürler ve zayıflama çaylarından tutun neredeyse bütün yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız maydanoz Akdenize özgü bir bitkidir. Avrupa'nın da aromasını ve yararlarını keşfetmesinden sonra 2000 yıldır kuzey yarım kürede yaygınca yetiştirilen maydanoz boşuna popüler olmamış. Yarım demet maydanoz günlük K vitamini ve A vitamini ihtiyacımızın tamamını ,C vitamini ihtiyacımızın yarısını karşılar. 




Antioksidan
özelliği çok bilinse de açıklamakta yarar var. Hücrelerimizde günlük enerji üretimi sırasında ve ya yediğimiz zararlı yiyeceklerden kaynaklı bir çok kararsız molekül açığa çıkar .Bu kararsız moleküllere serbest radikaller denir ve hemen yok edilmez ve ya bileşiğe bağlanıp vücuttan uzaklaştırılmazlarsa hücrelerimizin organellerine hasar verip ciddi rahatsızlıklara sebep olurlar. Maydanoz serbest radikalleri bağlayan güçlü antioksidanlar içerir: flavanoid, kerotenoid, C vitamini. Tahmin edebileceğiniz gibi antioksidanlar bağışıklık sistemimiz için elzem elemanlar.




Ama çok daha önemli bir özelliği var maydanozun ; K vitamini içeriği. Maydanozda günlük ihtiyacımızın %547 si kadar K vitamini bulunur ve K vitamini kemik yapımından sorumlu osteoblast hücrelerinin sayısını arttırır. Kemiklerdeki mineral miktarını yükseltir ve bu değişimler özellikle yaşlanmaya başlayan yetişkinler için gelecekte karşılaşılabilecek kırıkları gözle görülür derecede (%22 oranında) azaltır. 




Karotenoid
bitkilerde bulunan ve güçlü antioksidan özellikleri bulunan bir pigmenttir. Lutein ,Beta karoten ve zeakstansin maydanozda bulunan karotenoidlerdir. Çalışmalar lutein ve zeaksantin içerikli diyetlerim AMD (Age-related Macular Degeneration)- yani genelde 65 yaş üstünde görülen görme kaybı hastalığıdır ancak gençken de ortaya çıkabilmektedir- hastalığının oluşmasını  %26 oranında azalttığını göstermiştir. Vücudunuza, kemiklerinize ve gözlerinize bu kadar yararı dokunan maydanoz ulaşılabilir ve ucuz oluşuyla da çokça tercih edilip birçok mutfakta yerini edinmiştir.


 

Biz Akdeniz insanları olarak yemeklerimizde sıkça tüketsek de diğer yörelerde tüketimi nispeten daha az olduğundan maydanozun kullanım kolaylığından da bahsetmek isterim.  Taze ve ya kurutulmuş olarak yemeklere serpilebilir, domates soslarına katılabilir, balıklarla birlikte, kürlerde hatta tatlı keklerde ve kreplerde kullanabilirsiniz. 
Sizin için beğendiğim birkaç tarif:

Kilo kaybı , ödem atma ve detoks için Maydanoz kürü:
  • 1,5 demet maydanoz
  • 1 fincan su
  • 1 limon
Maydanozları blenderdan geçirdikten sonra limonun suyunu ve suyu ekleyip isteğe bağlı buzla tüketilebilir.(Bu tarifin bir çok çeşidi var elmalı, salatalıklı varyasyonları daha çekici gelebilir ben en temel versiyonunu yazdım.)




Maydanozlu Kek:

  • 5 demet maydanoz
  • 2 nane yaprağı
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bard. un
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
Yumurtayı ve şekeri köpürene kadar karıştırdıktan sonra blenderdan geçirdiğimiz maydanoz ve nanelere sıvıyağı  ekleyip sona saklıyoruz. Diğer malzemeleri yumurta şeker karışımına ekleyip birlikte karıştırıyoruz. En son maydanozlu yağı da ekleyip son bi rut daha karıştırıp 165 derecelik fırında 16-18 dk pişiriyoruz.



Maydanoz Çorbası :
  • 4 patates 
  • 2 demet maydanoz
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 fincan un
  • 8 bardak su
  • tuz 
  • karabiber
haşladığımız ve kabuklarını soyduğumuz patatesleri çatalla eziyoruz. Yağı, ezilen patatesleri ,tuzu ve karabiberi kaynayan suya ekleyip karıştırıyoruz. Ayrı bir kapta unu sulandırarak çorbamıza yavaş yavaş ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Kıyılmış maydanozumuzu da ekliyoruz ve bir kaç dk daha kaynatıyoruz. en son yağda kızdırılmış maydanozla servis edilebilir.



Zaten Türk mutfağında yemeklerde yardımcı bir rol üstlenen maydanozun sık kullanımıyla karşılıyoruz bu sebeple tarifler çokça çeşitlendirilebilir ancak bu sayfa yemek sayfası olmadığından birkaç örnekle yazımı sonlandırıyorum. Kaynakçamız olan bilimsel araştırmalar her zamanki gibi yazının sonuna linkle bırakılmış olacak dilerseniz okuyabilirsiniz :) Sağlıkla kalın⁕👩🏽‍⚕️⁕



Araştırmalar:






Yorumlar

  1. K ve c vitamini bakımından oldukça iyi bir besin kaynağı her zaman kullanılması faydalı olur.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar