AYNISAFA ÇİÇEĞİ

 Aynısafa (Calendula)


Latincesi:
Calendula officinalis L.

Şu sıralar kozmetikte sıkça gördüğümüz aynısafa ,yaygın kullanımıyla calendula altın sarısı çiçekleriyle egzama, apse tahriş gibi birçok deri rahatsızlığında başvurulan değerli bir bitkidir. Alman sağlık yetkilileri, yaptıkları araştırmalarda calendulanın yaralarda yeni doku oluşumu hızlandırma etkisini ve içerdiği Oleanolik asit ,triterpenoit gibi bileşenleri sayesinde bakteri oluşumunu engellediğini göstermiş ve araştırma sonucunda dayanarak calendulanın kullanımını onaylamıştır. Calendula , baharat veya aroma olarak kullanıldığında ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından bir gıda olarak “genel olarak güvenli” olarak kabul edilir (GRAS)


Mantar ve virüslere karşı etkili bir çok maddeyi barındıran calendula ; oral, vajinal ve deri mantarlarını iyileştirmede kullanılır. Ancak araştırmaların çoğu hayvan bazlı olduğunda insan üzeri etkileri hala araştırılmalıdır.




Ağız sağlığı için çok yararlı bir bitki Calendula. En yaygın ağız ahatsızlığı olan diş eti iltihapı (gingivitis) calendula gargarası yapıldığı takdirde %46 azalma gösterir ki yaşayanlar bilir o ağrının bu kadar kolay  azalması çok zordur. Sadece diş eti iltihabı değil ağızda üreyen bir çok mikrobu da öldüren calendula anti-mikrobiyal etkileri sayesinde popülerleşmiştir.




Ve tabi ki cilt güzelleştirme etkisi , kozmetikte bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi, calendulanın ciltte sivilceye sebep olan bakterileri öldürmesi ve cildin nem dengesini sağlamasıdır. Ayrıca üstte bahsettiğimiz yeni doku oluşumunu uyarıcı özelliğiyle cildin elastikiyetini arttırıp oluşmuş harabiyetleri iyileştirir. Bir diğer deyişle yaşlanmanın etkilerini geciktirir.


Calendula yağının güneşten koruyucu etkisi vardır. Güneşten gelen Ultraviyole ışınları cildimizde oksidatif stress dediğimiz toksin birikimine sebep olur ve bu toksinler cildimizin sağlıklı dokularına saldırıp bizi yaşlandırır.. Calendula yağı ilginç bir şekilde  Ultraviyolenin bu etkisini bir nebze engeller.

Uyarı: ABD Gıda ve İlaç (FDA)dairesi tarafından genel olarak güvenli kabul edilse de papatyagillere alerjisi olanlar kullanmamalıdır.

Kullanımı:
Ağız ve Boğaz İltihapları;

Çay
  • 1-2 gr toz edilmiş bitki kısmı
  • 150 ml kaynar su
  • 15-20 dk demlenip ılıdıktan sonra ağız gargarası olarak günde 3-4 kez


Ciltteki Hafif İltihaplar;
  • Sıcak çay , kompres şeklinde günde 3-4 kez uygulanır. Uygulanma süresi bir haftadan fazla olmamalıdır.
Yavaş İyileşen Yaralar;
  • Çay pamuğa emdirilerek kompres şeklinde uygulanır.(günde 2-3 kez)



Yorumlar

  1. İlk defa adını duydum baya yararlıymış evde bulundurmak lazım :)

    YanıtlaSil
  2. Aynı Sefa kremini kullanıyorum çok memnunum👍👍👍👏👏👏

    YanıtlaSil
  3. Doğa harikalar yaratıyor ellerinize sağlık🙏🙏👏👏

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar