Binarual Ritimler

Evren ve evrendeki her şey bir titreşime sahiptir. Bununla birlikte her canlının dahil olduğu bir frekans bulunmaktadır. İnsanın ve insan bedenini oluşturan organ, doku ve kemiklerin de frekansı vardır ve birbirleriyle etkileşim halindedir. 

Hastalık durumlarında ses terapileri ile hücresel titreşime etki ederek frekans iyileştirilebilmektedir ve eski çağlardan bu yana ses-müzik terapisi kullanılmıştır. Bu tedaviler için çoğunlukla kullanılan ritim ise binarual ritimlerdir. Diğer bir adıyla dijital uyuşturucular (I-doser).

Binaural ritimler her iki kulaktan birbirinden farklı frekanslarla verilen seslerle oluşturulmuş ritimlerdir. İki kulaktan birbirinden bağımsız iki ayrı frekansın veriliyor olması beynin doğal frekanslarından değişikliğe sebep olur. Örneğin sağ kulaktan 900 hertz sol kulaktan 930 hertz titreşim sağlanır. Beyin bu frekans farkını kapatmak için harekete geçer olur ve kendi frekansını 930 hertze ulaştırmaya çabalar. Çalışması için iki frekansın da 1000 hertzden düşük olması ve farkın en fazla 30 hertz olması gerekir.

Bu tasarımda oluşturulmuş ritim ve cihazlar  birçok amaç için kullanılabilmektedir. Binaural ritimler beyinde gevşeme, ağrıları azaltma, yoksunluk hissini azaltma, yaratıcılık gibi etkilere sebep olabilmektedir. Fakat bu etkiler iyileştirici olabildiği gibi olumsuz etkilere de sebep olabilir. Bu sebeple ritim seçiminin uzman eşliğinde yapılması önemlidir.

Yapılan çalışmalarda binarual ritimlerin sağladığı etkiler şöyle belirlenmiştir:

  • Kaygıyı azaltmak
  • Odak ve konsantrasyon sağlamak
  • Rahatlatmak
  • Yaratıcılığa teşvik etmek
  • Acıyı yönetmeye yardım etmek
  • Hızlıca uykuya dalmak
Etkilerine göre beyin dalgaları sınıflara ayrılmıştır:
  • Delta (1 ile 4 Hz) aralığındaki ritimler derin uyku ve rahatlama ile ilişkilendirilmiştir.
  • Teta (4 ile 8 Hz) aralığındaki ritimler azalmış kaygı, gevşeme ve yaratıcılık durumlarıyla bağlantılıdır.
  • Alfa frekanslarındaki (8 ile 13 Hz) binarual ritimler gevşemeye, pozitifliğe teşvik ettiği ve stresi azalttığı düşünülmektedir.
  • Beta (14 ile 30 Hz) aralığındaki ritimler ise konsantrasyon arttırma, gelişmiş hafıza ve problem çözme yeteneğiyle ilgilidir.
Dikkat dağıtıcı olmayan bir ortamda, günde en az 30 dakika ve kulaklıkla dinlendiğinde özellikle kaygı azaltma, anksiyete ve ruh hali iyileştirme konularında yararlı olduğunu kanıtlayan çalışmalar yapılmıştır. 

Binarual meditasyon yapılırken kullanılan ritimler internet, sosyal medya ya da kişi önerisiyle yapılmamalıdır. Mutlaka bir uzman tarafından uygulanmalıdır. Binarual ritimler farklı frekanslardan oluşur ve oldukça çeşitlidir. Kişilerin ihtiyacı olan ritim ve meditasyon yöntemleri de farklılık gösterir. Bu yüzden iyileştirici olabildiği gibi rahatsız edici etkiler de ortaya çıkabilir. 


Günümüzde birçok yerde binarual beat-ritim başlığı altında müzikler yayındadır. Bu ritimler yatıştırıcı, ağrı kesici, iyileştirici olarak sunulduğu gibi halisünasyon ve ölüm hissi gibi etkilere sahip olanları da bulunmaktadır. Bu sebeple uzman yönergesi dışında kullanılması risk taşıyabilir.
 
Yapılan çalışmalara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:


Yorumlar

  1. Sayende yine yeni şeyler öğrendim, gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Ellerine sağlık ❤️

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık, faydalı bir yazı olmuş ��❤️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar