Uyku Apnesi

Son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız, uyku rahatsızlıklarının başında gelen uyku apnesi; uyku esnasında solunum durması olarak tanımlanabilir. Uyku sırasında birkaç saniyelik boğulmalar yaşanabilir ve boğulma sırasında kandaki oksijen seviyesinin düşmesi sonucu  beyin uyarılır. Beyin ise solunum fonksiyonlarının durduğunu haber vermek için vücudu uyandırır. 

Uyku apnesi sendorumunda kişiler gece birkaç defa uyandığı halde ertesi gün hatırlayamazlar. Sıklıkla uyku bölünmesi nedeniyle vücutta yorgunluk hissi oluşur. Bu yüzden yeterince uyuduğumuzu düşünmemize rağmen gün içinde halsiz ve yorgun hissediyorsak uyku apnesi sendromuna sahip olma ihtimalimizi düşünmeliyiz.

Beynin nefes al komutu vermediği ve solunumun beyin kaynaklı durduğu uyku apnesi durumuna santral uyku apnesi sendromu denir. Üst solunum yolunun büyümüş bademcikler, yumuşak damak sarkması veya kiloya bağlı olarak daralmasından kaynaklıysa ise tıkayıcı uyku apnesi olarak adlandırılır. 

Uyku apnesi sendromu; yüksek sesle horlayan, aşırı kilolu, yüksek tansiyonlu, burun veya boğaz bozukluğu olan kişilerde daha fazla görülür. Başka bir uyku bozukluğuna bağlı rahatsızlıklar, üst solunum yollarına bağlı hastalıklar, ilaç kullanımı, madde bağımlılığı, aşırı kilolu olmak, büyümüş adenoidlerdir (geniz eti) uyku apnesine neden olabilecek durumlardan bazılarıdır.

Uyku apnesine sahip kişiler ertesi gün uykusunun bölündüğünü hatırlamadığından fark etmeyebilir. Uyku apnesine sahip olan kişilerde görülen olası belirtiler şunlardır:

  • Gündüz uykusuzluk
  • Baş ağrısı
  • Sinirlilik
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Hafıza sorunları
  • Horlama
  • Boğaz ağrısı
  • Ağız kuruluğu
  • Yüksek tansiyon
  • Kalp ritim bozukluğu
Uyku apnesi şüphesiyle doktora başvurulduğunda uyku testi olarak bilinen polisomnografi yapılır. Uyku laboratuvarında vücuda yerleştirilen elektrotlarla hastanın uykusu izlenmesiyle uygulanan bu test, uyku apnesi tanısının konmasının yanında apnenin hangi çeşit olduğunu da tespit eder. Eğer kişinin, bir saatlik zaman diliminde beşten fazla kez solunumu durmuşsa o kişiye uyku apnesi tanısı konulabilir.

Tedavisinde ise genellikle CPAP adı verilen bir hava makinesi kullanılır. Uzmanlar; horlama veya uyku apnesi sendromu yaşayan kişilere öncelikle sigara ve alkolü bırakmaları, kilolarını kontrol altına almaları, düzenli olarak spor yapmaları, uykudan hemen önce ağır yemekler yememeleri, yan pozisyonda uyumaları gibi önerilerde bulunuyor. Ayrıca diş hekimi tarafından, alt çeneyi öne iterek hava yolunu açmaya yarayan özel bir aparat hazırlanabiliyor. Son olarak uyku apnesi sendromunda yukarıdaki tedavi seçeneklerinin olumsuz sonuç alınması durumunda veya boğaz yapılarının (geniz eti, küçük dil) hava yolunu tıkadığı durumlarda boğazda uyku sırasında hava yolunu daraltan dokuların azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılmasını içeren bir operasyon yapılabilir.

Hepinize sağlıklı ve güzel uykulardan uyandığınız günler diliyorum.💕

Kaynaklar

Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar