Beyin Epifizi: Üçüncü Göz

Beynimiz yapı olarak kendini çiftlemiş durumda olmasına rağmen epifiz bezi tektir ve olağanüstü etkiler yarattığına inanılır. Işığa duyarlı bir yapı olan epifizin temel görevlerinden biri melatonin salgılamaktır. Bu hormon, serotoninden kaynaklanır ve uyku düzenimizi ayrıca ergenliğin başlangıcını düzenler. Biyolojik saat görevini görür. Beynin tam merkezinde yer alır ve çevreye oldukça duyarlıdır. Ayrıca bazı araştırmalar sonucu epifiz bezi tarafından üretilen melatoninin kalbiniz ve kan basıncınız üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğine dair kanıtlara ulaşılmıştır.

Epifiz bezi, melatonin hormonunun yanında DMT hormonunu da salgılar. Bu hormon, insan bilincinin ve algısının üzerinde en etkili hormonlardan biridir. DMT doğada bulunabilen basit bir bileşiktir. Her canlıda bulunur. En çok REM uykusu, doğum ve ölüm esnasında salgılandığı ortaya çıkmıştır. DMT salınımın artması sonucu her şeyi daha net ve renkli görebilme potansiyel, kişinin bilinç ve beyin kapasitesi varlığının optimum seviyeye gelmesi, zaman doğrusalı olmaksızın her şeye hakim olma hissiyatı gibi durumlar yaşanmaktadır.

İnsanları ruhsal açıdan farklı bir dünyaya bağlayan üçüncü göz olarak beynimizde yer aldığı bilinen epifizin eskiden büyük bir organın işlevini kaybetmiş kalıntısı olduğu düşünülürmüş. Epifiz bezinin benzetildiği çam kozalağı sembolü Sümer, Yunan ve Roma geleneklerinden, Vatikan’ın “Court of the Pine Cone “ çam kozalağı mahkemesine ve papanın asasına kadar antik dünyanın her yerinde görülmektedir. Filozof Descartes, insan ruhunun bu salgı bezinde yer aldığını iddia edermiş. Bunun yanında yapısal olarak gözle benzerliği olması ve ışığa karşı duyarlılığı sebebiyle karanlık ortamda çalışabilmesi göz önüne alınarak 'üçüncü göz' vurgusu da yapılmış ve esrarengiz bir yapı olmuştur.

Kuşlarda, kemirgenlerde ve mevsimsel olarak üreyen memelilerde pinealektomi (epifiz bezinin çıkarılması) üremeyi bozar. İnsanlarda hem erken ergenliğe girmenin hem de geç ergenliğin sebebi epifizle ilişkilendirilmiştir. Epifiz bezi ayrıca kadın hormon düzeylerinin düzenlenmesinde rol oynar ve doğurganlığı ve adet döngüsünü etkileyebilir. Bunun yanında epifiz bezinin boyutunun şizofreni ve diğer duygudurum bozukluklarıyla ilgisi olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. 

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada epifizin çıkartılması yumurtalıklarda büyümeye neden olmuş, düzenli ışık altında tutulan hayvanlarda epifiz ağırlıkları azalmış ve aynı zamanda overler büyümüştür. Farelerin kullanıldığı bir başka deneyde ise ışığa aşırı maruz kalma yoluyla epifiz bezi işlevini azaltmanın hücresel hasara ve kolon kanseri riskinin artmasına yol açtığına dair kanıtlar bulunmuştur.

Epifiz bezinin kireçlenmesine sebebiyet vererek hormonun azalmasına neden olduğu bilinen florür, içme suyu dezenfektanı olarak ve diş macunlarında kullanılır. Diş macunlarında olma sebebi florür, diş etleriyle direk beyine iletilir. Bu yüzden kokain bağımlısı insanlar burundan çektikten sonra diş etlerine sürerler. Daha hızlı etkisini almak için bu hareketi yaparlar.

Kaynaklar

https://hipokampusakademi.com/epifiz-bezi-insanligin-ucuncu-gozu-mu/

https://www.healthline.com/health/pineal-gland-function#cancer

https://www.britannica.com/science/pineal-gland

https://aklinizikesfedin.com/beyin-epifizi-akla-dair-bir-bilmece/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Epifiz

Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar