Gözyaşının Kimyası


Bazen çok mutlu bir haber aldığımızda ya da bizi üzen şeyler yaşadığımızda duygularımızın ifadesi olarak ağlarız. Hatta ağlamak bazen bir amaca ulaşmak için manipülatif amaçla başvurulan etkili bir yöntem de olabilir. Peki ağlama nedenimize göre gözyaşımızın yapısının değiştiğini biliyor muydunuz?

Gözyaşının yalnızca ağlarken aktığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Gözyaşı, gözde her zaman var olan ve gözü koruyan bir yapıdır. Gözyaşının gözde bir an olsun eksikliğinin sonuçları çok kötü olabilir. Bugün bu yazımızda gözyaşlarımızı seveceğiz!💝

Gözyaşımızın göz yüzeyini nemlendirme, pürüzlü yüzeyi pürüzsüz hale getirme, gözün kornea bölümünün ihtiyaç duyduğu oksijen ve besin değerlerini karşılama, gözü bakteri ve enfeksiyonlardan koruma gibi hayati görevleri vardır. Koruma etkisi oldukça güçlüdür ve göze giren her nesneyi eritebilir. Tek bir şey hariç: Tırnak. Ayrıca yapılan araştırmalar ağlamanın ardından mutluluk hormonlarının arttığını göstermiştir. Ağladıktan sonraki rahatlama hissini hepimiz biliyoruz zaten... Bu olgu ''katarsis etkisi'' olarak adlandırılıyor. Bunun yanında gözyaşımızı yutmamamız gerekiyor. Sebebi ise bazı durumlarda gözyaşının kimyasını değiştirerek zehirli olabilmesi.

Bazal Gözyaşı
Sizce bütün gözyaşları aynı mı? Gözyaşının yapısında su, proteinler, mineraller ve hormonlar olduğunu biliyoruz peki duyguların gözyaşının kimyasını etkilediğini? Aslında 3 gözyaşı çeşidi vardır. Bunlardan ilki bazal gözyaşı. Bu gözyaşı üç farklı katmana sahiptir ve görevi göze besin sağlayıp kurumasını önlemektir. Fark etmesek de sürekli bazal gözyaşı dökeriz bu sayede kornea korunmuş olur. Gözlerinizde toz, folikül veya döküntü yaşadığınızda gözlerinizi temizleyen gözyaşlarıdır.







Güldüğümüzde ortaya çıkan 
duygusal gözyaşı
İkincisi duygusal gözyaşı. Bu gözyaşlarında stres kimyasallarının izi bulunmuştur ve bu da ağlamanın stresi azalttığının kanıtı olarak görülmüştür. İnsanlar duygusal gözyaşı ürettiği bilinen tek yaratıklardır, ancak filler ve gorillerde de mümkün olabilmektedir. Bu gözyaşlarının yapısı da kendi içinde gülünce ve ağlayınca farklılık gösterir.

Üzüntü durumunda akan gözyaşı







Soğan doğrarken akan refleks gözyaşları
Üçüncüsü ve sonuncusu refleks gözyaşları. Bir diğer ismiyle tahriş edici gözyaşları. Sebepleri kimyasal dumanlar, biber gazı, güçlü kokular, yabancı parçacıklar, parlak ışıklar ve soğan doğrama olarak sayılabilir. Baharatlı yiyecekler, kusma, öksürük, esneme veya uzun süre ekrana bakma nedeniyle de ortaya çıkabilirler. Esas amacı gözleri korumak ve temizlemektir. 

Çoğunlukla mutluluktan gözyaşı dökmenizi diliyorum ama hepimizin bazen üzülmeye de ihtiyacı var. Güzel gözyaşlarına 💧💖.



Yorumlar

  1. Cidden okurken çok zevk aldım. Keşke fakülte derslerini sen yazsan, eforsuz bir şekilde sınıf geçerdim. 😘

    YanıtlaSil
  2. Tırnak mı😯👍👍👍çok bilgilendirici teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar