Gülme Gazı

Gülmenin sağlığımız üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Kan basıncının düşmesini, bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Bunun yanında stres seviyesini de düşürür. Gülmek vücudumuzda kendiliğinden oluşan bir olayken gülmek için yardım alsak sizce ne olur? 

Başlıktan da tahmin ettiğiniz gibi bu gaza ismini veren solunduktan sonra insanlarda kahkahalara yol açmasıdır. Küçükken gittiğimiz sirklerde ip üstünde ya da yüksek yerlerde yürüyen palyaçoları hatırlıyor musunuz? Düşseler bile hiç tepki vermezlerdi. O zamanlar sadece komik kısmına odaklanıp bunun nedenini sorgulamasak da gösteriye çıkmadan önce soludukları gülme gazı sayesinde olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdım. 

Gülme Gazı Partisi
Nitro oksit ya da yaygın adıyla gülme gazı, anestezik ve ağrı kesici etkileri sebebiyle özellikle cerrahi ve diş hekimliğinde kullanılır. Fakat eski zamanlarda öfari ve halüsinasyona neden olması için eğlence amaçlı kullanılmış ve hatta ''gülme gazı partileri'' düzenlenmiştir. Hala uyuşturucu amacıyla kullanılabilmekle birlikte bu kullanımının yasallığı ülkelere göre değişiklik göstermektedir.

N2O (gülme gazı), solunduğunda vücutta opiat moleküllerinin üretilmesine yol açarak ağrı kesici işlevi görür ve NMDA reseptörlerini uyararak dopamin molekülünün salınımını sağlar. Sigara, şeker ve diğer bağımlılıklardaki gibi dopamin salınımını tetiklemesi 'bağımlılık mı yapıyor' sorusunu düşündürmüştür. Fakat bu sorunun net bir cevabı yoktur. N2O beyni uyarıp iyi hissetmeye yol açsa da diğer maddelerin oluşturduğu etkiler gözlenmemiştir. 

Gaz çok fazla ya da hızlı solunduğunda terleme, titreme, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, yorgunluk, hızlı kalp atışı ve halüsinasyon gibi yan etkiler görülür. Çoğu yan etkisi kalıcı hasara neden olmayarak hafif olsa da dikkat edilmezse hayati tehlike oluşturabilir. Ayrıca herkes için doğru seçim değildir. Bunun kararını verecek olan kişi doktor ya da diş hekimidir.

Gülmek için gaza ihtiyacımız olmadığını unutmayın. Her zaman gülümseyin çünkü size çok yakışıyor💗.

Gülmek ve mutlulukla ilgili daha çok şey öğrenmek isterseniz mutluluğun kimyası hakkında yazdığımız yazıyı okuyabilirsiniz 😊. 


Kaynaklar

Yorumlar

  1. Çok eğlenceli ve bilgilendirici bir yazı olmuş emeğine sağlık❤️👏

    YanıtlaSil
  2. Ülkenin üzerine bu gazdan salsalar keşke �� Çok güzel bir yazı olmuş her zamanki gibi

    YanıtlaSil
  3. Her ne kadar senin yaninda gerek duymasak da yapisi ve kullanim yerleri cok ilgi cekici.emegine saglik 👏👏

    YanıtlaSil
  4. Gülmek için gaz vermeek ilginçmiş🤭eline sağlık tatlım♥️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar