Güneş Yanıkları🌞

Yakın zamanda acı bir şekilde tecrübe ettiğimden  bu hafta güneş yanıklarının ciddiyetini yazmaya karar verdim. Özellikle güneyde ve deniz kenarında yaşayan bir çok insan sık sık güneşten yanar ama buralara ilk defa tatile gelen turistler yerel halk kadar alışık olmadığından (ve ya hazırlık yapmadığından) daha çok yanar. Malum yaz da geldi , yakında çok sık karşılaşacağız güneşle😎. Bu yüzden hem bir sağlık öğrencisi hem de bir Antalyalı olarak güneş yanıklarından bahsedeceğim.


Sonsuz yaşam
'la ilgili yazımda yaşlanmanın hücre bazında DNA'mızın zarar görmesiyle gerçekleştiğinden bahsetmiştim. DNA'mızda bu zararlara sebep olan en güçlü faktörlerden biri de güneş ışığıdır. Çünkü bildiğiniz üzere güneş mor ötesi dediğimiz yüksek frekanslı dalgalar yayar ve bu dalgalar sadece dünyaya ulaşıp gezegeni ısıtmaz aynı zamanda derimizi aşar ve hücrelerimize girer. Hücrelerimize ulaşan bu yüksek frekanslı dalgalar DNA'mıza çarparak sarmalda kırıklara ve ya mutasyonlara sebep olur. Bu da erken yaşlanmadan deri kanserine kadar geniş bir yelpazede hasara yol açar. 




Eğer kısa bir sürede(1-2 saat diyelim) yüksek miktarda güneş ışığına(öğlen güneşi diyelim) maruz kalırsanız. Cildiniz bu kadar güneş ışığını ememeyecek ve tıpkı ateşe tutulmuş gibi yanmaya başlayacaktır. Tek fark güneş yanığında acı ,güneşe maruz kalındıktan yaklaşık 2-4 saat sonra başlayıp 24. saatte pik(maksimum acı ) yapar. Güneşe maruz kalma süresi, ten rengi, güneşe maruz kalınan yer ve zamana göre yanıkların derecesi değişiklik gösterir. Örneğin beyaz tenli  turistler öğlen Antalya'da güneşlendiği takdirde yarım saat içinde güneş yanığı oluşur. Ama daha koyu tenli biri kuzeydeki bir sahilde  akşam üstü güneşlense güneş yanığı oluşması saatler geçse bile çok zordur. 


Güneş yanığının normal bir yanıktan farkı olmadığını söylemiştim. Yani aynı şekilde hafif bir yanıksa ciltte kızarıklık , hassasiyet ve acı oluşur. Nemlendirici kremlerle acı azaltılır ve yaklaşık 48 saat içinde iyileşir. Ama benim durumumdaki gibi öğlen güneşine saatlerce maruz kaldıysa cildiniz daha ağır bir yanık oluşur. Acı, krem kullansanız dahi  24. saate kadar artar ve 72. saate kadar azalmadan devam eder. Böyle durumlarda hasarlı bölgede iltihaplanma ve ya su kabarcıkları oluşmaması için hemen anti-inflamatuar bir merhem ve anestezik( o bölgede duyu kaybı için- ama acı çok yüksek olduğundan gene canınız yanmaya devam ediyor) bir pomad kullanmanız gerekir. Yoğurt sürmek gibi geleneksel yöntemlere başvurursanız , o an için derinizdeki yangı hafiflese de saatler içinde yoğurt içindeki bakteriler yanmış derinizde iltihaplanma olmasına neden olacaktır. 


Anlayacağınız , Dr. Fahrettin Koca Hocamızın da bir zamanlar dediği gibi "Hastalığa karşı en güçlü silahımız yakalanmamak ."😄 Sık sık güneş kremi sürerek ve güneş altında geçireceğimiz vakitleri akıllıca seçerek kendimizi yanıklardan koruyabiliriz. Sağlıkla kalııınnn.🤗
Yazar notu: Cidden koruyun geceleri acıdan uyuyamıyorsunuz, cildiniz sahip olduğunuz en büyük organ ona iyi bakmalısınız . Sütten ağzı yanan kızarık yazarınızdan hayati bir tavsiye.😔
 Kaynaklar:

Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar