Binaural Ritim: Yararı Bilinmeyen Duyuş İllüzyonu




Binoral ritimler
diğer adıyla "binaural beats" , birbirinden hafifçe farklı tonlardaki iki sesi aynı anda duyduğumuzda beynimizin otomatik olarak sesler arasındaki fark değerinde bir vuruş duymasıdır.


Daha basitçe anlatırsak sağ kulağınızla 214 Hz frekansıda bir nota  dinlerken aynı anda sol kulağınızda 230 Hz frekansıda bir nota çalarsa beyniniz iki farklı nota duymak yerine sesler arasındaki frekans farkını kapatmaya çalışır. Seslerin ortalamasını bulan beyniniz  yaklaşık 222 Hz'lik bir ses duyar. Eğer bu notaların senkronizasyonuyla oynanırsa oluşan ritimler bu iki sesin farkı değerinde olur ve beyin dalgalarımız o farka odaklanır. 


Bu olay sadece ilginç bir ses illüzyonu olarak kalmayıp yapılan araştırmalarca sağlık için de faydalı olduğu gözlenmiş.(Zaten öyle olmasa şuan bu konuyu yazıyor olmazdım 😁). Araştırmaların detaylarına dalmadan önce Binoral ritimlerin beyni nasıl etkilediğine de değinmek istiyorum. İnsan beyni 4 çeşit beyin dalgası yayar. Bunlar;


  1. Beta(14-30Hz):
    Konsantrasyonun , tetikteliğin  problem çözmenin ve hafızanın en yüksek olduğu durumlarda yayılan dalgaları,
  2. Alfa (8-13Hz): Rahatlama, iyimserlik ve mod yüksekliği durumunda yaydığımız beyin dalgaları,
  3. Teta (4-8 Hz): REM uykusu, rahatlama, yaratıcılık durumlarında yayılan beyin dalgaları,
  4. Delta (1-4 Hz): Derin uyku ve aşırı rahatlamayla bağlantılı beyin dalgalarımız.
Binoral ritimleri oluşturan ses farkları 30 Hz'den fazla olamaz bu sebeple seçtiğiniz seslere bağlı olarak beyninizin alfa, beta, teta ve ya delta dalgaları yaymasını sağlayabilir ve o beyin dalgasının evresine kendinizi geçirebilirsiniz. Bunun için en az 30 dk boyunca herhangi bir platformdan bulabileceğiniz binoral ritimleri dinlemeniz yeterli zira araştırmalarca etkisi onaylanmış bir fenomen. 


Daha önceki yazılarımda meditasyonun kişide farkındalığı ve zihin sağlığını arttırdığını yazıp şiddetle önermiştim. Ancak biliyorum ki çoğumuz meditasyon kültürüne sahip değiliz. Binoral ritimler dinleyerek beyninizin meditasyon yaparken yayacağı dalgaları yaymasını sağlayabildiğinizden meditasyonla aynı sonuçları alabiliyorsunuz.

 

Aynı zamanda seçtiğiniz binoral ritmin frekansını Beta (14-30Hz) ve ya Alfa (8-13Hz) aralığında seçerek beyninizin konsantrasyonunu ve öğrenme kabiliyetini arttırabileceğiniz de yapılan çalışmalarca gözlenmiş. Ve ya binoral ritim frekansını teta(4-8Hz) / delta(1-4 Hz) arasında seçerek anksiyetenizi azaltabilir ve rahatlamak için de dinleyebilirsiniz. Bir çok araştırmada özellikle anksiyete problemleri üzerine ciddi iyileştirmeleri olduğu gösterilmiş.

Bu yazının tamamını binoral ritim eşliğinde yazdım. Uzun zamandır çalışırken ve ya yürüyüş yaparken Lo-fi türü basit müzikler dinlerdim.- ki kesinlikle öneririm moral yükseltmede ve keyifli zaman geçirmeye birebir- Okullar açıldığına göre  artık binoral ritimlere de şans vermenin tam sırası ,değil mi? 😄

Sağlıkla kalın..

Yorumlar

Yorum Gönder

yorumlarınızla bize ulaşabilir, blogumuzu daha değerli bir platform haline getirebilirsiniz.

Popüler Yayınlar